Region

Ambasada SAD-a: Dodikovi prijedlozi vode u izolaciju, spremni smo koristiti sve raspoložive sankcije

Nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u utorak najavio kako će s povlačenjem iz državnih institucija ići do kraja, iz Američke ambasade za Klix.ba je izjavljeno da ne postoji ustavni put kojim se entitet može jednostrano povući iz institucija.

Tokom jučerašnje konferencije za medije, Dodik je objavio plan gdje je naveo kako planira prvo ukidanje saglasnosti za postojanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Oružanih snaga BiH i Uprave za indirektno oporezivanje, a nakon toga i ukidanje nadležnosti SIPA-e na prostoru RS-a te osnivanje vlastite obavještajne agencije.

“Razlog za ukidanje je taj što je to sve bilo u vrijeme nametanja, ozbiljne torture, smjena i udaljavanja s poslova. To su nelegitimni uslovi i ne mogu se smatrati regularnim. Zato ćemo mi to i povući. Mi želimo da se nama vrate naše nadležnosti, mislimo da je to fer i politički korektno, od toga nema odustajanja. Ovo ništa nije radikalno, ni zbog destabilizacije BiH, nego zbog jačanja pozicije RS-a”, rekao je Dodik juče.

S druge strane, iz Američke ambasade za portal Klix.ba su pojasnili kako ne postoji ustavni put kojim se entitet može jednostrano povući iz državnih institucija.

“Sjedinjene Američke Države čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom. Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko Distriktu”, navodi se u izjavi.

Takođe, naveli su kako će Sjedinjene Američke Države nastaviti podržavati one političke opcije i građane koji se uzdižu iznad podjela.

“Pokušaji da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava, te zanemarivanje realizacije reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika za sve predstavljaju neodgovorno liderstvo. Nastavićemo podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve”, navodi se.

Naglašeno je kako svi prijedlozi, pa tako i Dodikovi, koji unazađuju mir vode u izolaciju i ekonomsku propast.

“Prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast. Sjedinjene Američke Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti”, zaključili su u izjavi za Klix.ba iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
Okle.RozajMARKO
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Okle.
Gost
Okle.

Amerika polako nestaje, vise ne mogu ni drzave Eu je da kontrolisu. Povlacenjem iz Afganistana krenuo je pad imperije. Citav svijet zna da su ekonomskim problemima i da Kina zajedno sa Rusijom polako preuzima primat. Vise nece ni biti bitno sta Ameri pricaju, ako zadrze uticaj na svom kontinenetu dobro za njih.

Rozaj
Gost
Rozaj

Ajde Ameriko pohapsi ove cetnike i ratnohuckace

MARKO
Gost
MARKO

E, to je Amerika, a ne tuc-muc.

Send this to a friend