Region

Američki ambasadori na Zapadnom Balkanu ostaju do kraja mandata

Odluka predsjednika SAD Donalda Trampa da smjeni ambasadore koje je imenovala prethodna administracija ne odnosi se ni na jednog američkog diplomatu na Zapadnom Balkanu, jer nijedan od njih nije politički imenovan, piše portal European Western Balkans.

Drugim riječima, ambasadori SAD iz regiona neće biti vraćeni u zemlju dekretom, već ostaju do isteka mandata, mada se gotovo svima mandat završava krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Tramp je, naime, još u decembru, odmah poslije izbora za predsjednika, pozvao sve ambasadore koji su politički imenovani da napuste svoje funkcije do 20. januara, što je izazvalo pometnju u diplomatskoj zajednici i medijima, koji su procijenjivali da je riječ o velikom broju ambasadora.

Informacija da će ambasadori morati da napuste svoje funkcije zainteresovala je i javnost na Zapadnom Balkanu, jer su američke diplomate u tim zemljama u najširoj javnosti viđene kao značajni politički akteri na domaćim scenama.

Činjenica je, međutim, da su sve visoke diplomate u zemljama regiona karijerne diplomate, koje nemaju veze sa starom ili novom administracijom, a u zemlje regiona su svi, osim ambasadora u Srbiji, došli početkom 2015. godine.

Budući da im mandat, prema EWB, traje oko tri godine, može da se očekuje da će novi ambasadori u zemlje Zapadnog Balkana doći krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Send this to a friend