Region

AP o sahrani Irineja: Hiljade vjernika, mnogi ignorisali mjere protiv korone

Printscreen

Sahrana patrijarha sprskog Irineja tema je i mnogih svjetskih medija. Kako prenosi američka agencija Associated press, veliki broj građana ignorisao je mjere protiv širenja koronavirusa na sahrani Irineja, iako je i sam poglavar preminuo od posljedica te bolesti.

Mnogi vjernici i sveštenici nisu nosili maske za lice niti držali distancu unutar crkve, a neki su ljubili stakleni kovčeg koji je prekrivao patrijarhovo tijelo uprkos upozorenjima srpskih epidemiologa i rastu infekcije.

Takođe u subotu, srpska vlada je pooštrila mere protiv virusa, dozvolivši da samo prodavnice hrane, apoteke i benzinske pumpe ostanu otvorene i poslije 18 časova, piše AP.

Nakon što su svakodnevno prijavljivali hiljade novih slučajeva infekcija u zemlji od sedam miliona, vlasti su upozorile da je zdravstveni sistem preopterećen, posebno u Beogradu.

Irinej (90) umro je u petak, skoro tri sedmice nakon što je prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori, koji je takođe umro od posljedica virusa. Hiljade vjernika su prisustvovale toj sahrani i ljubile posmrtne ostatke Amfilohija, čije se tijelo nalazilo u otvorenom kovčegu, podsjeća američka agencija.

Srpska pravoslavna crkva zatražila je od vjernika da se drže na distance i nose maske u skladu s preporukama, ali čak su i sveštenici mogli da se vide bez maski, piše AP.

Patrijarh Irinej i Srpska pravoslavna crkva imaju značajan verski i politički uticaj u zemlji. Patrijarh je bio poznat po kritikama zapadne politike na Balkanu i bliskim vezama s Ruskom pravoslavnom crkvom.

8

avatar
1000
6
2
0
 
8
So & TEKILASkenderbegLanyangelTitogradPiksi,
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lanyangel
Gost
Lanyangel

Mnogo su crnogorci digli nos u nebo. Okrenuli ledja sestri srbiji a priznali kosovo. Sramota

Skenderbeg
Gost
Skenderbeg

Kosovo Republik! Kosovo Država!

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Piksi,
Gost
Piksi,

Vele Srpske novine: cijeli vrh Crne Gore na sahrani.Koji vrh Mandic , Knezevic, Milacic( dno dna) Krivokapic sa maskom sav skrusen, strasno pogodjen, place .E blago nama snjima.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

to je tamo sve zatupljeno.
možeš misliti kad doživljavaju pipuna kao faktor. 😂

Lidija
Gost
Lidija

Volju vjernika niko ne moze da suzbije.Sve granice sa Cg zatvoriti do daljnjeg, pa dje se ko nadje.

Crkva Politika
Gost
Crkva Politika

Ali ovo „Budimo odgovorni“ kod oznake za RTS 🤪

Gibanica
Gost
Gibanica

Nema snimaka , pokušavaju da sakriju “svoju ljubav ” prema Irineju .

Send this to a friend