Region

Apelacioni sud ukinuo odluku o rehabilitaciji Kalabića 

Nikola Kalabić

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rješenje o rehabilitaciji nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikole Kalabića i vratio predmet Višem sudu u Valjevu na ponovno odlučivanje.

Ukinutim rješenjem u aprilu prošle godine bio je usvojen zahtjev Kalabićeve porodice za njegovu rehabilitaciju, na osnovu kojeg je trebalo da se smatraju ništavim sve odluke državne komisije i rješenja Sreskog suda u Mionici kojima mu je konfiskovana imonina i oduzeta građanska prava.

Apelacioni sud u Beogeradu je ukinuo to rješenje, zaključivši da je prvostepeni sud pogrešno primijenio materijalno pravo pri odlučivanju, pa da je zbog toga i činjenicno stanje nepotpuno utvrđeno, prenosi Tanjug.

Apelacioni sud je valjevskom Višem sudu naložio da u ponovljenom postupku utvrdi način stradanja Kalabića, jer o tome, kako je naveo, ne postoje pouzdani istorijski podaci, napominući da je o tome dužan da odlučuje kao o “prethodnom pitanju”.

“Ako je pokojni Kalabić lišen života iz političkog, vjerskog, nacionalnog ili ideološkog razloga onda je neophodno utvrditi da li je izvršio ili učestvovao u izvršenju ratnog zločina ili to nije slučaj. Ovo zbog toga što lice koje je izvršilo ili učestvovalo u izvršenju ratnih zločina nema pravo na rehabilitaciju po Zakonu o rehabilitaciji”, ocijenio je Apelacioni sud.

Zahtjev za rehabilitaciju Kalabića podnijela je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića jer je strijeljan prije njega, kao i da je stradao iz politickih, nacionalnih, a prije svega ideoloških razloga.

Nakon presude Sreskog suda u Mionici iz septembra 1946. kojom je Kalabić oglašen za narodnog neprijatelja konfiskovana mu je imovina.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Roza
Gost
Roza

Jedan od najvecih koljaca nevinih ljudi u drugom svetskom ratu

Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Da su rehabilitovali kalabica danas bi df
vojvoda manda likovao po crnoj gori.

Milo
Gost
Milo

Lijepa covjeka! Komandant zivi!!! Mucki ubijen. On je primjer cojstva i junastva.

Miki
Gost
Miki

Mičite ovog četnika !!!

Bit ce bolje
Gost
Bit ce bolje

Mnogo kobnih detalja ima u nasim zivotnim prezivljajima ali najkobnija je ta kada su pokusali naci zajednicku rijec pomirenja Cetnika i Partizana.Tako ce onda nastaviti i pomirenje Ustasa i Partizana.Pa vi neuracunljivi ili jos gore umno poremeceni protiv koga su onda ratovali Partizani.Nista fasisticka Njemacka sa saveznicima nije bila gora od ove dvije lose izdajnucke grupe.I danas da se kaze… Više »

niksicanka
Gost
niksicanka

NAJEZIM SE DO BOLA,KAD MU SE IME POMENE,A NE REHABILITACIJA?ODAVNO PAMTIM,IMAM PUNIH 66g……

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Pametnije bi bilo da se naježiš za ono jadno dijete iz Nikšića koje je umrlo zbog nesavjesnog liječenje, no što si se naježila zbog rehbilitacije jednog čovjeka u jednoj državi koja s’ tobom i tvojom državom savršeno nikakve veze nema.

Nik
Gost
Nik

A sto ti komentarises desavanja u drzavi koja sa tobom savrseno nikakve veze nema. I sta ti znaci taj tvoj nadimak – mozda Ruglo srpsko?

Baranin
Gost
Baranin

Zna Milo sve o njemu,pričao mu je djed!!!

Momo
Gost
Momo

Koji đed? Nije Milu bio đed onaj cuveni Blazo Đukanovic sto je bio upravitelj zetske banovine. Pricas druze stvari koje ne znas.

Ispravka
Gost
Ispravka

Pobrkao si, to je djed pričao Brajoviću.

Milo
Gost
Milo

Zna i Milo. Sve pjesme junacke zna! Kalabic je bio ljudina i junak.

Junak?
Gost
Junak?

Junak iz zemunice. Koji je cekao da rat prodje pa da se prikaci na pobjednicki voz. Nazalost njegovu, nije mu upalilo.

Send this to a friend