Region

Azem Vlasi: Republike srpske na Kosovu neće biti

Sjevernoatlantska alijansa poziva na hitnu deeskalaciju na sjeveru Kosova, navela je jučer porparolka NATO-a Oana Lungescu na svom Twitter profilu.

„Pozivamo Srbiju i Kosovo na suzdržanost, izbjegavanje jednostranih akcija i povratku na dijalog“, napisala je Oana Lungescu.

O dešavanjima na granici između Kosova i Srbije u razgovoru za Radiosarajevo.ba  Azem Vlasi, bivši jugoslovenski političar, poznati prištinski advokat i dobar poznavatelj prilika u regionu kaže:

„Provokacije na dva granična prelaza između Kosova i Srbije odvijaju se u već poznatom stilu i po scenariju iz štaba Aleksandra Vučića. Sve u njegovom stilu kao “branioca” Srba izvan Srbije. Ostala četiri granična prelaza normalno funkcionišu i niko iz pravca Srbije ne pravi problem sa probnim tablicama. Ta nazovi kriza na sjevernoj granici je kao bura u časi vode.

U Beogradu znaju da je sporazum po kojem su na Kosovo mogla ući vozila sa srpskim registracijama, iako srpska strana na granici ne kosovske registarske tablice, važio je do 15. septembra“, kaže Vlasi za Radiosarajevo.ba.

Stav Vlade Kosova je da će se poslije toga primjenjivati reciprocitet.

„To znači: ili će i Srbija iza njene granice priznati kosovske registarske tablice, ili će i Kosovo uvesti za vozila sa srpskim registracijama isti režim reciprocno. Vučić kao “zaštitnik” svih Srba nadigao je grupu Srba prema dva granicna prijelaza na sjeveru da prave problem, pa su blokirali put. Tako su nakodili sebi jer tamo se najviše kreću Srbi sa obje strane granice, a već nedelju dana mogu prolaziti samo pješke“, kaže on.

Iz tih razloga, podsjeća Vlasi, sa kosovske strane poslato je policijsko pojačanje da bi zaštitili granične prelaze i zaposlene i spriječili incidente.

„Zato, na ta dva granična prelaza nema prometa motornih vozila krivicom onih koji su tamo cestu blokirali, i to na štetu samih Srba. Ali incidenata nema jer kosovska policija se brine o redu i miru.

Kada će se promet motornih vozila normalizovati isključivo zavisi od srpske strane, znači od Vučića. Ali on na ovaj način šteti samim Srbima. Odmah je potegnuo pitanje formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu“, ističe sagovornik Radiosarajevo.ba.

Srpska strana se poziva na Sporazum iz 2015. o toj zajednici.

„Ali on bi htio da to bude neka imitacija RS kao u Bosni, a ne u duhu Ustava Kosova. Čak su promijenili i naslov Sporazuma iz 2015. koji nosi naziv “Zajednica opština sa srpskom većinom” jer u tim opštinama ima i drugih, Albanaca, Bošnjaka…To je njihova prava namjera, da drugih tamo ne bude. A zanat za etničko čišćenje oni su već uvježbali“, kaže Vlasi.

Kaže da se na sjeveru Kosova pokušavaju primijeniti scenarij iz bh. entiteta RS.

„Uporedo sa blokiranjem ceste na ta dva granicna prelaza istakli su i bilborde sa natpisom “Dobro dosli u Zajednicu Srpskih Opstina”. Po ugledu ono na Bosnu, “Dobro dosli u RS”. Srbi na Kosovu uživaju sva prava, žive normalno kao ravnopravni građani, imaju normalne veze sa Srbijom, ali “Republike srpske” na Kosovu nece biti. Za razliku od Dejtonskog Sporazuma o Boni, Ahtisarijev Plan to na Kosovu nije predvidio, a ni Ustav Kosova“, zaključio je Vlasi.

 

26

avatar
1000
14
12
0
 
23
King HenryBrziPosmatracJezdaMongro
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
King Henry
Gost
King Henry

A okle,nema ih 2%,kakva crna republika.

Jezda
Gost
Jezda

Biće, biće, nek se ne sjekira bivsi predsjednik omladine SKJ.

Mongro
Gost
Mongro

Kosovo za srbe može biti samo kao turistička destinacija, da uzmu par fotografija i da se vrnu kući 😃

Thor
Gost
Thor

Bojim se da SAD a ni EU vise ne zanima sto se desava na Balkanu a Rusija vrsi sve veci pritisak i destabilizuje zemlje. Profesor Chris Hedges je bas prije neki dan objavio u svom pisanju za Washington Post kako zapravo SAD i EU precutno dozvoljavaju Srbiji da mijenja granice time destabilizujuci citavu regiju. Ni SAD ni EU toliko ne… Više »

Radovan
Gost
Radovan

Tako je Vlasi Azeme , srpske republike na kosovu NIKADA biti nece….jer je Kosovo i Metohija srpska zemlja cela .

Ruki
Gost
Ruki

Nikad više,a ti pođi tamo pa im to kaži,junačino

Brzi
Gost
Brzi

Povuće se ameri a onda….

Rozhaj
Gost
Rozhaj

Kosovo drzava na Z.Balkanu ima svoje granice i svoje susjede medju kojima i Srbija,kad shvati Bgd da nema RS u Kosovo svatice,ako ne priznaju Kosovo ovi iz Bgd nek povuku SNS iz parlamenta i nek ne polazu zakletvu ministri iz SNS da ce postovati granice i suverenitet svoje Drzave Kosovo. Pozdrav za komsije samo jako do kraja.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Kosovo je Srbija.

Pljevljak
Gost
Pljevljak

Ti si istinita ko svi srbi!

Virus
Gost
Virus

Tebe će pitati 😄😄😄

Mladen
Gost
Mladen

Čim Ameri odu sa KiM i vi ćete Albanci polako..

Gernsheim
Gost
Gernsheim

Vidiš jadan da ste vi srbi kriminalna nacija da čitav balkan ima problema sa vama vi imate problema i kod kuće stvarno ste ćišmile narod….

Rozhaj
Gost
Rozhaj

Hahahha jes jes Ameri ce da odu

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Odose iz Avganistana. Otice i sa Kosova. Samo da se izdrzi jos malo.

Pljevljak
Gost
Pljevljak

Avganistanci su junaci a vi ste ono što je za Srbe rekao Dobrica Ćosić!

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Zso i sever su uvek bili Srbija. Kako i zasto zabraniti da i dalje budu. Teritorija kosovo nije drzava za pola sveta

Rozhaj
Gost
Rozhaj

Kreni iz Srbije u Kosovo pa cea videti jeli to drzava

Sova
Gost
Sova

Mnogo, mnogo duže je Srbija bila turska, nego Kosovo srpsko. Valjda toliko znaš istoriju.

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Naravno..i pre turaka bilo je Srpsko. Zar ne

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Cuko
Gost
Cuko

Neka probaju u Cikago, tamo ih je 200.000.

milan
Gost
milan

Sa srbima samo osttro i nedati ni pedalj …

Bojan
Gost
Bojan

Milan…lepo ime. Rekao bih čak – srpsko.

_cetinjski_
Gost
_cetinjski_

Tako je, za svoju drzavu do smrti.

Sanja
Gost
Sanja

Bravo, sa njima samo tako treba

Send this to a friend