Region

Bake i djedovi u Hrvatskoj protiv obaveze izdržavanja unuka

Grandparents With Grandchildren Walking Along Autumn Path Embracing Holding Hands Outdoors Caption

Sindikat penzionera Hrvatske i Hrvatsko udruženje za ravnopravno roditeljstvo zatražili su danas izmjenu Porodičnog zakona i Zakona o privremenom izdržavanju u dijelu koji se odnosi na obavezu baka i djedova na izdržavanje unuka jer se time, kako navode, ugrožava materijalno, psihološko i zdravstveno stanje starijih osoba.

Sindikat i udruženje pozvali su Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku na izmjene zakona, upozorivši da im se obraćaju starije osobe radi besplatne pravne pomoći zbog prisilne naplate izdržavanja za unuke, dok, kažu, istovremeno nemaju novca ni za sopstvene potrebe.

“Osim toga, prijeti im mogućnost gubitka prava vlasništva nad jedinom nekretninom u kojoj stanuju”, navode sindikat i udruženje, dodajući da to psihološki negativno djeluje i loše utiče na njihovo zdravlje.

Pritužbe starijih osoba, koje se žale na institut izdržavanja unučadi, odnose se na Porodični zakon uveden 2014. godine, kojim se propisuje mogućnost da bake i djedovi po roditelju koji ne plaća izdržavanje, a dužan je da ga plaća, budu sudski prisiljeni da plaćaju izdržavanje unucima.

U saopštenju Sindikat i Udruženje naglašavaju da kod donošenja zakonskih rješenja ne treba voditi računa samo o materijalnoj dobrobiti djeteta, nego i o emocionalnom odnosu članova porodice, jer su najčešće djeca traumatizovana zbog porodičnih sukoba u vezi s izdržavanjem.

Upozoravaju da se u Hrvatsku uvode pravila kojima se širi krug obveznika izdržavanja, umjesto uspostavljanja efikasnog mehanizma naplate izdržavanja od roditelja.

Zbog toga sindikat i udruženje predlažu osnivanje alimentacionog fonda koji bi se aktivirao u slučajevima kada roditelj zbog gubitka posla ili bolesti ne može da podmiruje finansijske obaveze prema djetetu određene punomoćnom sudskom odlukom.

Oni predlažu i da budu razrađeni kriterijumi za djedove i bake koji opravdano ne mogu da preuzmu obvezu izdržavanja unuka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mickelie
Gost
Mickelie

Ja sam imao babu i đeda… Zakon je van svake logike.

Окле
Gost
Окле

Не знам зашто се бринете, кад ће вам унуци и унуке одрастати у другм државама.

Send this to a friend