Region

Beograd blokadom diže cijenu pred završnicu dijaloga

Ilustracija

Beograd blokadom ulaska karatistima i delegaciji parlamentaraca s Kosova želi da “poveća cijenu” u završnici dijaloga s Prištinom, piše danas dnevnik Koha ditore.

“Reprezentativcima Kosova u karateu nije dozvoljeno učešće na Evropskom šampionatu u Novom Sadu. Povučen je i poziv poslanicima Skupštine Kosova za učešće na konferenciji u Beogradu. Poznavaoci prilika su kazali da je ovo djelovanje Srbije preduzeto da se poveća “cijena” u finalnom dijelu dijaloga”, prenio je dnevnik.

Poslanici Skupštine Kosova Vjosa Osmani, Iljir Deda i Bljerta Deliu Kodra bili su pozvani da učestvuju na konferenciji pod nazivom “Putem ideje EU ka miru i razvoju”, koju 11. i 12. maja u Beogradu organizuje Skupština Srbije.

Sva tri pozivna pisma juče je objavio poslanik Iljir Deda koji je na Facebooku napisao da je na Dan Evrope takvo ponašanje “antievropsko i u suprotnosti sa verbalnim izjavama za normalizaciju odnosa i opredijeljenjem za evropski put”.

Koha je prenijela izjavu predsjednika Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Nenada Čanka koji je rekao da je otkazivanje učešća delegacije Kosova neopravdano i da poziv koji je dostavljen kosovskim poslanicima ne znači priznanje nezavisnosti Kosova.

Čanak je dodao da je povlačenje poziva posljedica direktive predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Send this to a friend