Region

Beograd dobija konkurenciju, Hrvati grade Split na vodi 

Split

Hrvati planiraju da igrade svoj “Split na vodi”, pa će ovaj grad napokon riješiti svoj “hronični nedostatak”, a to je šetalište uz more.

U planu je gradnja šetališta dugog 1.500 metara, luke sa novih 700 veza – 400 komunalnih i 300 komercijalnih – zatim velikog olimpijskog kampa i budućeg centra hrvatskog jedrenja kaoi niza drugih morskih sadržaja.

Između ostalog, akvarijum površine 10.000 kvadrata, koji bi po tom kriterijumu spadao među najvećim u Evropi, u rangu onoga u Kopenhagenu, prenosi hrvatski Tportal.

Skupština Splitsko-dalmatinske županije je područje između zona Duilovo i Stobreč proglasila “lukom od županijskog značaja”, odnosno definisala prostor u kom će se odvijati investicija. U idućim mjesecima se očekuje saglasnost šest različitih ministarstava i vlade, nakon čega sledi izrada različitih studija i planske dokumentacije, kao i sprovođenje konkursa. To će, procjenjuje se, ukupno potrajati do dvije i po godine.

Kako prenosi Tportal, projekat neće biti nuđen investitorima ili potencijalnim koncesionarima, nego će njegov jedini nosilac biti Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije. Time su demantovane i spekulacije u Hrvatskoj da se Žnjan ovih dana “čisti” kako bi se oslobodio prostor za strane ulagače.

Potez između Duilova i Stobreča danas je zapušten i mahom nepristupačan. U prostornim planovima njegov priobalni ieo definisan je kao zelena zona zbog konfiguracije terena i prirodnog strmog grebena koji bi takav trebao da ostane jer će se osim četrdesetak metara širokog nasutog pojasa, na kom će se nalaziti saobraćajnica, šetalište i park, svi sadržaji nalaziti na samom moru.

“Cilj je uređenje javnih sadržaja, svojevrsni morski grad koji će živeti tokom cijele godine. Lučka uprava biće jedini investitor u ovom projektu, koji će se protezati na ukupno 900.000 kvadratnih metara”, rekao je direktor Lučke uprave Domagoj Maroević.

Jedan od osnovnih preduslova jeste dubina mora, a na ovom potezu ona iznosi tek šest do osam metara čak i na petstotinak metara udaljenosti od obale, što investiciju čini znatno realnijom. Upravo negdje do te granice protezaće se morski sadržaji.

“Imali smo neke svoje zamisli kako bi sve zajedno trebalo da izgleda, međutim odlučili smo se za javni i međunarodni urbanističko-arhitektonski konkurs u koji ćemo uložiti oko milion kuna. Procijenili smo da je ovde moguće ostvariti ambiciozniju arhitekturu, pogotovo za budući akvarium i jedriličarski park”, rekao je Maroević.

Ova dva sadržaja namejrava da kandiduje za finansiranje iz evropskih fondova, čime bi se dodatno olakšalo uređenje sadržaja koji Splitu hronično nedostaju – šetalište uz more, a pogotovo komunalne veze za brodove.

U idućoj fazi, nakon što Vlada i ministarstva očekivano potvrde osnivanje novog lučkog područja, slijedi definisanje projektnog zadatka kao i samih sadržaja koji će se ovde nalaziti. To uključuje i plaže, a moguće i naučne i kulturne centre, prostor za različite zbirke i muzeje pomorske tematike.

Uglavnom, arhitektima koji se prijave na konkurs ostaviće se poprilična mogućnost kreacije, a zatim su na redu različite analize opravdanosti i analize uticaja na okolinu, kao i dopune prostornih planova.

Send this to a friend