Region

BiH krije puške, zolje i bombe zbog straha od novog rata

Prema švajcarskom istraživanju, u Bosni i Hercegovini postoji skoro 353 hiljade registriranog i čak 832 hiljade neregistriranog oružja, piše Avaz.

Bosna i Hercegovina se, prema izveštaju švajcarske organizacije “Smol Arms Survej”, nalazi na 13. mjestu svjetske liste prema broju oružja na stotinu stanovnika.

I ranije su rađena istraživanja i ukazivano je na problem nelegalnog držanja oružja. Među 832 hiljada neregistrovanog oružja nalaze se čitavi arsenali automatskog oružja, puškomitraljeza, “zolja”, bombi…

“To je Recidiv sukoba koji smo imali, ali i straha građana da bi moglo doći do novog rata – kaže za “Avaz” Denis Hadžović , direktor Centra za studije bezbjednosti.

“Moraćemo ozbiljno da se pozabavimo tim problemom, jer su zemlje Evrope usvojile akcione planove upravo zbog krijumčarskih ruta oružja, koje kreću s Balkana. Prema važećem zakonu, građani BiH u svom vlasništvu mogu imati pištolj nakon što dobiju odobrenje nadležnog MUP-a te lovačko naoružanje. Sve drugo je nelegalno i moralo bi se predati”, kaže Hadžović.

Prema podacima zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova, u Bosni i Hercegovini prošle godine legalno su registrovana 278.272 komada oružja. Otprilike svaki 12. stanovnik BiH legalno je naoružan, prenosi Tanjug.

Pred državnim parlamentarcima uskoro bi trebalo da se nađe Izvještaj o radu Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu. U ovom izvještaju navedeno je da je Koordinacioni odbor za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH tokom prošle godine radio i na prikupljanju statističkih podataka o legalno registrovanom oružju u BiH.

Srbija i Crna Gora, prema istom izvještaju, imaju 39,1 komad oružja na stotinu stanovnika, što je posljedica, kako se ističe, kolektivne psihoze i mitomanije.

U svjetskim okvirima, bez premca su Sjedinjene Američke Države, koje imaju čak 120,5 komada oružja na stotinu stanovnika. Nedavni masakri u SAD naveli su i predsjednika Donalda Trampa da od Kongresa zatraži usvajanje strožijih provjera prilikom kupovine oružja.

Send this to a friend