Region

BiH nastavlja da jača kontrolu granice zbog ilegalnih migranata

Ilustracija

Bosna i Hercegovina će nastaviti jačanje kontrole granice u cilju smanjenja broja ilegalnih migranata koji ulaze u zemlju, zaključeno je danas na sastanku Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH u Sarajevu.

Na sastanku je ocijenjeno da raste pritisak migranata na istočnu granicu BiH, ali je navedeno da pojačanja Graničnoj policiji BiH, koju pružaju Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i policija Republike Srpske daje rezultate, što je vidljivo i po sprječavanju znatno većeg broja migranata da ilegalno uđu u BiH.

Savjet ministara BiH danas je odlučio da se iz budžetske rezerve izdvoji 460.000 konvertibilnih maraka (više od 230.000 eura) za plaćanje troškova smještaja i ishrane policijskih službenika tih agencija.

Operativni štab je prihvatio ponudu Federalne uprave policije da bude ispomoć Graničnoj policiji BiH, čiji će pripadnici u narednom periodu takođe biti raspoređeni na najugroženije djelove granice BiH.

Poslije određivanja lokacija prihvatnih centara za migrante, koji su usaglašeni s predstavnicima lokalnih zajednica, iduće sedmice će početi radovi i rekontrukciji objekata u Bihaću i Ušivku kod Sarajeva, dok se istovremeno vrši adaptacija objekta hotela Sedra u Cazinu, navedeno je na sastanku.

U tom objektu već se nalazi 150 migranata, uglavnom porodice s djecom, a iduće sedmice će biti smješteno još 50 osoba.

Štab je prihvatio da privremeni prihvatni centar bude u objektu Agrokomerca u Velikoj Kladuši.

Na sastanku je odlučeno i da se pojača kapacitet Službe za poslove sa strancima BiH i dogovoreno je da zbog povećanog priliva migrananata na području koje pokriva Terenski centar Bijeljina, ova služba radi i tokom vikenda.

Send this to a friend