Region

BiH: Šušnjaru 20 godina zatvora za ubistva u Pionirskoj ulici

Radomir Šušnjar

Državni sud BiH osudio je Radomira Šušnjara na 20 godina zatvora za učešće u zločinima počinjenim na području Višegrada 1992. godine, uključujući ubistva civila koji su bili zatvoreni u kući u Pionirskoj ulici.

Šušnjar je proglašen krivim da je sredinom juna 1992. učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkog stanovništva iz sela Koritnik, koji su bili zatvoreni u jednoj kući u Pionirskoj ulici. Kako se navodi, civile su natjerali da pređu u drugu kuću, na koju su pucali i zapalili je, ubivši zatvoreno stanovništvo.

“Šušnjar je ubacio ručnu bombu, a istovremeno je iz automatskog oružja pucao po kući kako bi spriječio civile da pobjegnu. U kući je bilo zatočeno 57 civila, među kojima su žene, djeca i starci, koji su živi zapaljeni. Nekoliko ih je uspjelo pobjeći i spasiti se, a posmrtni ostaci ubijenih do danas nisu pronađeni”, navodi se u optužnici.

Šušnjar je uhapšen u aprilu 2014. godine u Parizu, nakon što je BiH zatražila njegovo izručenje. Izručen je BiH u junu 2018. godine, a suđenje mu je počelo krajem avgusta iste godine.

U završnim riječima iznesenim prošlog mjeseca, Državno tužilaštvo zatražilo je “maksimalnu kaznu” za Šušnjara, dok je odbrana istakla kako tužioci nisu dokazali navode optužnice te zatražila da njihov branjenik bude oslobođen.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gusinje
Gost
Gusinje

Ovo nije moguce da su ovo uradili pripadnici nebeskog naroda,pa zar oni nisu bili ugrozeni,oni su napadnuti,nad njima je izvrsen Genocid,zar Muslimani nisu sami sebe ubijali,Dobrica Cosic je rekao nesto o nebeskom narodu koji zivi u Mitovima i Lazima u mrznji prema svojim komsijama,smetaju im druge vjere,drugacije imena,eeee Gusle moje,mnogo li smo Turaka posjekli,jedan nas posjekao na stotine mrskijeh Turaka,opet… Više »

Mileva
Gost
Mileva

DOŽIVOTNA za zlikovca

Sindjo
Gost
Sindjo

Zrtve nijesu pronadjene a covjek osudjen za ubistvo.
Kako se zna da je ubistvo pocinjeno ako tjela nema.

Strašno
Gost
Strašno

Užas! Ovo su radile ustaše i Njemci.

vjecna da je
Gost
vjecna da je

ovo rade neljudi na balkanu evo 100 godina….neki su prosli nekaznjeno a danas se vraju ka junaci neki od tih zlotvora …bruka

Send this to a friend