Region

Bisljimi: Kosovo ne može da žrtvuje svoj suverenitet da bi se Srbija izvukla iz ruske orbite

Besnik Bisljimi

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da „žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu“.

Bisljimi je izjavio kasno sinoć za KTV da ako postoji volja međunarodne zajednice da uvede kaznene mjere Kosovu, „one će biti izrečene bez obzira na odluke Kosova“.

Ponovio je da je Kosovo opredijeljeno za dijalog, ali da ne može da slijedi zahtjeve Srbije „odričući se svog unutrašnjeg suvereniteta“.

Bisljimi je rekao da zahtjev za smjenu novih predsjednika opština na sjeveru nisu zahtjev međunarodnih predstavnika, već su predstavljeni kao zahtjev srpske strane.

„To je zahtjev koji ima prvobitnog vlasnika Srbiju“, ocijenio je Bisljimi.

Komentarišući navodne međunarodne sankcije Kosovu, Bislimi je rekao da bi u tom slučaju „Kosovo postalo prva zemlja o kojoj se govori da će biti kažnjena jer je primijenila zakon“.

Odbio je da govori o mogućim međunarodnim sankcijama, ali je dodao da će Kosovo ostvariti svoje ciljeve na sjeveru „u partnerstvu sa međunarodnim ljudima u budućnosti“.

Optužio je specijalnog izaskanika EU Miroslava Lajčaka da je „napustio svoju ulogu posrednika“ i dodao da mu je to i direktno saopšteno.

Bisljimi je rekao da je Vlada veoma zabrinuta činjenicom da u ovom trenutku postoji mala volja nekih ljudi koji su uključeni u taj proces da se zabrinutost Kosova shvati ozbiljno, i da su „nekako podređeni strateškim interesima koji imaju veze sa Srbijom, sa ratom u Ukrajini, i da je Srbija destabilizujući faktor u regionu“.

Ocijenio je da je situacija na sjeveru Kosova mirna, da se kreće ka normalizaciji i dodao da se položaj gradonačelnika i prisustvo policije nisu promijenili, što, prema njegovim riječima, „jasno pokazuju da su i nastanak i rješenje problema bili van Kosova, odnosno u Beogradu“.

Bisljimi je ponovio stav Vlade da za vanredne izbore treba voditi poštenu kampanju u okruženju „bez kriminalnih elemenata i bez prepreka da građani postupaju po slobodnoj volji“.

Kada je u pitanju formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), Bisljimi je rekao da ne može biti Nacrta Statuta ZSO bez načelnog dogovora.

„Insistirali smo da međunarodna zajednica stoji iza pisma Federike Mogerini (tadašnjem premijeru Isa Mustafi u kojem stoji da ZSO nema izvršna ovlašćenja). Da li stoji iza modela koji su nam poslati i rekli nam da biramo, da li stoji iza stava da će nacrt statuta koji je predstavio Upravljački tim koji traži izvršna ovlašćenja biti proglašen neprihvatljivim ili ne? Nemamo odgovore. Spremni smo da radimo na izradi statuta koji će se baviti potrebama samoupravljanja srpske manjine“, izjavio je Bisljimi.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Onajkojizna
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Podjela kosova gdje će albanci proći mnogo bolje,a srbi ipak nešto i dobiti ,otprilike taj sjever,uz neke garancije za spc, crkve i manastire i nešto prava za preostale srbe na albanskom dijelu kosova ,a što je pitanje kako će se to i poštovati i to je to.

Send this to a friend