Region

Bivšem ministru makedonske policije 18 godina zatvora

Skoplje

Bivši ministar makedonske policije Mitko Čavkov osuđen je na 18 godina zatvora i to ja najviša kazna u sudskom procesu za nasilje u parlamentu u aprilu 2017.

Zajedno sa Čavkovom koji je tada, kao direktor policije, bio zadužen za bezbjednost parlamenta i poslanika, krivični sud u Skoplju je na sedam do 15 godina osudio još 15 optuženih za učešće u nasilnom upadu i nasilju u parlamentu, među kojima su tadašnji pripadnici policije i državne bezbjednosti, kao i članovi takozvanih patriotskih udruženja.

Sudija Dobrila Kacarka je za 16 optuženih, kojima je suđeno za terororističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbjednosti pri napadu na parlament, izrekla ukupno 211 godina zatvora, dok je 17. optuženi, operski pjevač i jedan od vođa protesta Igor Durlovski, oslobođen.

Prema njenim rečima, Čavkov i drugi optuženi pripadnici policije nisu preuzeli ništa da spriječe ulazak mase naroda u makedonski parment i da zaštite poslanike tadašnje opozicije.

“Nesporno je da su događaji od 27. aprila, koji su prenošeni uživo, raskrvaljene glave poslanika i ponašenje gomile izazvali strah i nesigurnost među građanima i sa pravom je taj dan nazvan krvavi četvrtak”, rekla je Kacarska.

Sudski proces za događaje od 27. aprila, kada su pristalice VMRO-DPMNE upale u parlament da spriječe suparničke partije koje su formirale parlametarnu većinu da izaberu predsjednika Sobranja, počeo u avgustu prošle godine i jedan je od najvećih u novijoj makedonskoj istoriji.

Na početku procesa, Tužilaštvo za organizovani kriminal je za ugoržavanje ustavnog poretka optužilo 33 osobe koje su učestovale u upadu i nasilju u parlamentu.

Broj optuženih je smanjen za 15, među kojima su i poslanici VMRO-DPMNE koji su otvorili vrata parlamenta, kada je, krajem prošle godine, donijet zakon o amenestiji za učešće u događajima 27. aprila, u okviru takozvanog procesa pomirenja koji je inicirao makedonski premijer Zoran Zaev.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ceca
Gost
Ceca

Bravo makedonci tako se to radi. Ja vjerujem i u nasu sudiju Mugosu da ce biti i pravicna ali i ostra srazmjerno opasnosti djela i za pouku svima kojima bi palo na pamet nesto slicno.

Dragutin
Gost
Dragutin

Malo si pobrkala lončiće…

Dragutin
Gost
Dragutin

Bojim se, kolko su slijepi ovi naši ministri, da ništa neće naučit iz odličnog makedonskog primjera.

Tatina princeza
Gost
Tatina princeza

Citaju li ovo nasi specijalci

Send this to a friend