Region

Bivši makedonski premijer Gruevski osuđen na dvije godine zatvora

Gruevski

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen je na dvije godine zatvora zbog nezakonitosti u nabavci blindiranog automobila, prenose makedonski mediji.

Sudski postupak vodio se protiv tadašnjeg premijera Gruevskog i ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske, po optužnici Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore zbog nezakonitosti u nabavci Mercedesa, kupljenog 2012. godine i plaćenog skoro 600.000 eura.

O nabavci luksuznog automobila saznalo se prije tri godine kada je tadašnja opozicija objavila prisluškivani razgovor, u kojem Gruevski od Jankulovske traži da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi Mercedes koji bi on onda koristio, a da javnost to ne zna.

Gruevski se danas nije pojavio na izricanju presude.

Prema navodima optužnice, Gruevski je kao premijer tražio od Jankuloske da imenuje osobu koja će obaviti nelegalnu nabavku novog blindiranog vozila, i favorizovala firma “Mak Autostar LLC”.

Vlada Makedonije odlučila je u februaru da proda luksuzni blindirani Mercedes, koji je nabavljen po želji bivšeg premijera.

Vlada je saopštila da će Mercedes S600 biti prodat preko elektronskog sistema za javno nadmetanje www.e-aukcii.finance.gov.mk. Početna cijena na aukciji je 14.372.208 denara, odnosno 230.000 eura.

Send this to a friend