Region

Bivši pripadnici OVK otputovali za Hag

Tri manja civilna aviona poletjela su sa vojnog dijela prištinskog aerodroma, potvrdili su za RTS izvori u Prištini. Isti izvori tvrde da se u njima nalaze bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, koji će narednih dana biti saslušani u Specijalnom sudu za ratne zločine OVK.

Prištinski advokat Tom Gaši navodi da će u prvoj grupi biti saslušani komandanti operativnih zona Lap i Drenica, Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku.

Neposredno poslije polijetanja nije bilo poznato ko se tačno nalazi u tim avionima, ali su izvori RTS-a u Prištini naveli da su ka Hagu poletjeli bivši pripadnici OVK, koje će saslušati istražitelji specijalnog suda za zločine OVK.

Takođe, izvjesno je i da se u avionima ne nalaze bivši šef glavnog štaba OVK Sulejman Seljimi, čije je saslušanje odloženo zbog bolesti, te Remzi Šalja, koji je u međuvremenu pobjegao sa Kosova. Bivši komandanti operativnih zona Lap i Drenica, Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku će u Hag otputovati naredne sedmice.

“Imamo informaciju da će u prvoj grupi, koja bi trebala 14. januara da da izjave pred Specijalnim sudom, odnosno u kancelariji specijalnog tužioca, biti komandanti Rustem Mustafa zvani Remi i Sami Ljuštaku. Oni su se odazvali pozivu”, rekao je za RTS prištinski advokat Tom Gaši, čija kancelarija brani nekadašnjeg šefa glavnog štaba OVK Sulejmana Seljimija.

Pozvano je još desetak pripadnika bivše OVK, međutim oni imaju neki drugi redosljed. Oni su u Hag pozvani u svojstvu svjedoka ili okrivljenih. Mislim da je većina u svojstvu okrivljenih, rekao je Gaši, navodeći da su u toku pregovori sa Specijalnim tužilaštvom da Seljimi bude saslušan u Prištini.

Ljekari prištinske bolnice su još ranije saopštili da će Seljimi, zbog zdravstvenih problema, u naredne dvije sedmice biti zadržan na liječenju.

Gaši je, takođe, naveo i da će prve optužnice pred Specijalnim sudom za ratne zločine biti podignute u narednih nekoliko sedmica, kao da bi se među optuženima mogli naći i najznačajniji komantanti OVK.

Specijalni sud za zločine OVK formiran je kako bi se procesuirali navodi iz istrage koje je za Savjet Evrope sačinio Dik Marti, podsjeća RTS.

Martijev izvještaj podigao je veliki prašinu u međunarodnoj javnosti, pošto je Švajcarac naveo veze najviših komandanata OVK sa ratnim zločinima, progonom nealbanskog stanovništva i vezama sa organizovanim kriminalom, nakon čega je EU osnovala poseban sud koji će se baviti procesuiranjem vinovnika ovih nedjela.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrgud
Gost
Mrgud

Zločinci imaju ime i prezime i treba da odgovaraju za zločine. Da ne bi optuživali čitav narod.

Bhf
Gost
Bhf

Kompletno rukovodstvo Srbije je osuđeno u hagu

Sozina
Gost
Sozina

Hapsi !!!! Ne mogu takvi na zločinima da dobiju državu.

Samo jako
Gost
Samo jako

Što šutiš onda kad se isto to kaže za tvoje genocidaše iz Republike Srpske??!!

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Srbi nojesi napravili nikad ni kedan genocid!

Bhf
Gost
Bhf

Hahaha

Send this to a friend