Region

Blokiran prilaz Hrtkovcima

Policija Srbije je danas u mjestu Jarak napravila blokadu, pa je nemoguće proći dalje ka mjestu Hrtkovci. Propuštaju se samo mjestani Hrtkovaca, koji imaju licnu kartu.

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Seselj najavio je okupljanje u Hrtkovcima povodom 26. godisnjice radikalskog mitinga, nakon kojeg su pokrenuta prisilna iseljavanja Hrvata u Vojvodini 1992. godine.

Dolazak u Hrtkovce najavili su i predstavnici Demokratske stranke (DS), Lige Socijaldemokrata Vojvodine (LSV), iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo okupljanje zbog mogućeg ugrožavanja bezbjednosti građana.

Kako su naveli predstavnici demokrata, oni će doći kao slobodni građani, dok su iz LDP-a istakli da će “lično spriječiti” skup radikala. Policija je zabranila sve skupove zbog opasnosti od ugrožavanja sigurnosti.

Šešelj je u subotu poručio da će radikali održati zabranjeni skup, naglasivši da idu u “dobroj vjeri da čine dobro političko djelo”.

“Nećemo potpuno da odustanemo, mi idemo pa gdje nas policija zaustavi. Sjutra niko od nas neće nositi oružje. Idemo u dobroj vjeri da činimo dobro političko djelo”, rekao je Šešelj.

Na skupu pre 26. godina u Hrtkovcima, Šešelj je između ostalog pročitao imena 17 “nelojalnih” mještana hrvatske nacionalnosti koji moraju da napuste to vojvođansko selo.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je naslijedio postupke Haškog tribunala, 11. aprila izreklo je Šešelju pravosnažnu presudu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno premještanje Hrvata iz Hrtkovaca 1992. godine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u petak da je država Srbija zabranila sve skupove u nedjelju u Hrtkovcima i dodao da neće biti nemira i nereda.

“Nikakvih nemira, sukoba i skupova neće biti u Hrtkovcima i molim sve učesnike koji su najavili skup da razumiju odluku države”, kazao je Vučić.

Send this to a friend