Region

Borba za pravo na majčinstvo

U Evropi svaki šesti par ima problem sa sterilitetom, a ova problematika u Bosni i Hercegovini još nije zakonski tretirana na adekvatan način. Federacija BiH jedina ima donesen zakon, ali pun manjkavosti, dok ga Republika Srpska i Brčko distrikt uopšte nemaju. Udruženje “Beba više” iz Brčkog, uspjelo je da utiče na pozitivne pomake u svojoj zajednici, a sada ta iskustva prenose ljudima širom države.

Broj parova koji imaju problem sa sterilitetom u stalnom je porastu u Evropi, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Neke lokalne zajednice uglavnom finansiraju po jedan pokušaj vantjelesne oplodnje, a parovima koji se odluče za strane klinike, potrebno je i do 20.000 konvertibilnih maraka (KM), odnosno 10.000 eura.

Željko Lazarević iz brčanskog Udruženja “Beba više” istakao je da su u Distriktu, upornim razgovorima sa vlastima, predstavnicima Fonda zdravstva i ljekarima, uspjeli da poboljšaju uslove za odlazak na vantjelesnu oplodnju.

“Mi u Brčko distriktu imamo tu sreću da smo se izborili da naši pacijenti, odnosno žene, imaju pravo izbora klinike.

Odnedavno Brčko distrikt finansira treći postupak biomedicinski potpomognute oplodnje. Na našu inicijativu su podigli te novčane iznose. Za prvu na 6.000 KM, za drugu i treću sa 3.500 na 5.000 KM, što mi i dalje smatramo da nije dovoljno. Jer, parovi koji imaju izraženiji problem, moraju da odlaze na donaciju u inostranstvo zato što to u BiH još nije zakonski regulisano”, naveo je Lazarević.

Send this to a friend