Region

Borel: Imamo dogovor – Srbija neće da izdaje tablice, Kosovo obustavlja radnje

Foto: Twitter/@MiroslavLajcak
Foto: Twitter/@MiroslavLajcak

Razgovori pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija uz posredovanje EU nastavljen je večeras posle pauze u Briselu, a prema prvim informacijama, dogovor je postignut.

“Imamo dogovor! Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije uz posredovanje EU dogovorili o mjerama da se izbjegne dalja eskalacija i da se u potpunosti koncentrišu na predlog za normalizaciju svojih odnosa”, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj na Twitteru.

Ova objava dolazi nakon susreta glavnih pregovarača Srbije i Kosova sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog u Briselu.

Uskoro donosimo više detalja.

Ranije danas, Lajčak je izrazio optimizam da će se ovoga puta doći do rješenja.

“Danas sam domaćin glavnim pregovaračima Kosova i Srbije, u nastavku našeg sastanka na visokom nivou. Iskreno se nadam da ćemo danas uspjeti da pronađemo rješenje za deeskalaciju tenzija na terenu i rad na normalizaciji odnosa. Razgovori su u toku”, poručio je Lajčak na Twitteru.

Petković i Bisljimi započeli su sastanak sa Lajčakom danaspopodne i nakon par sati razgovora povukli se na pauzu, zarad, kako je rečeno, “konsultacija sa glavnim gradovima”.

Prema portparolu Evropske unije, Petru Stanu, cilj susreta glavnih pregovarača u srijedu bio je “konačno pronaći izlaz za sadašnju situaciju u evropskom duhu”.

“Nakon sastanaka glavnih pregovarača obično slijede sastanci na visokom nivou kad god su glavni pregovarači u mogućnosti da se dogovore o bilo čemu”, podvukao je Stano.

Glavni pregovarači došli su u evropsku prijestonicu samo dva dana nakon neuspjele runde dijaloga na najvišem političkom nivou.

Za krah susreta koji je održan 21. novembra domaćin Žozep Borelj je odgovornost prebacio na premijera Kosova Albina Kurtija.

Kosovske vlasti su bile najavile za 21. novembar početak izdavanja novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim registracijama. EU i SAD su u više navrata tražili od zvanične Prištine da odluku odloži na deset mjeseci, što su kosvske vlasti odbile.

Međutim, po povratku iz Brisela šef kosovske vlade Albin Kurti je saopštio da odlaže početak izricanja novčanih kazni za 48 sati nakon što je to od njega zatraženo od američke strane koje su poput EU izrazile razočarenje što lideri Kosova i Srbije nijesu uspjeli da se dogovore sa visokim predstavnikom EU Boreljom o rješenju aktuelne krize na Kosovu.

Tenzije na relaciji Priština Beograd su nastale upravo zbog registarskih tablica, a Evropska unija je u više navrata ocijenila da se radi o “najozbiljnijoj krizi od 2013 godine”.

Tablice koje izdaju srpski organi su za Kosovo ilegalne, ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru, odnosno u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Za Beograd i Srbe na sjeveru Kosova nijesu prihvatljive RKS (Republika Kosovo) tablice, na kojima insistira Vlada Kosova.

Situacija se zakomplikovala nakon što su 5. novembra pripadnici srpske zajednice na sjeveru napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga, 2011. i 2016. godine postigle dogovor o slobodi kretanja, što je podrazumijevalo i preregistraciju registarskih tablica sa srpskih na kosovske.

11

avatar
1000
10
1
0
 
11
LipovoTitogradPedja*markomarko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lipovo
Gost
Lipovo

Svaka Vučkova ,,pobjeda” je ovakva ! On pobjeđuje uvijek, kada ima isto mišljenje kao i EU!

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Pedja*
Gost
Pedja*

Sve je vec odavno dogovoreno, dogovoreno i dase dogovoreno nepostuje. To je Vucicev model izdaje srpskih interesa. Svaki Kurtijev odlazak u Brisel je odlazak u bioskop.

marko
Gost
marko

Kurti je penicilin za vucica.

Gaga
Gost
Gaga

Crna gora kompenzacija za kosovo se polako obestinjuje

Zvizdan
Gost
Zvizdan

I sto ce sad onaj narod sto su vjerovali vucicu i dali otkaze

marko
Gost
marko

Slace on njima plate , kao sto salje df -u.

Monsun
Gost
Monsun

NEMA PREDAJE tri puta ponavlja Vucic i na kraju se predao….

Aleksa 🇲🇪
Gost
Aleksa 🇲🇪

Kako laže Vučić svoj Narod kaže Srbi mirno spavaj te postignut je dogovor ali ne kaže koji i kakav . Strane medije pišu da su ove posledne tablice iz BG . Bravo Kurti samo vi Kosovari znate kako sa Vučićem ne kao ovi naši što puze

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Srbija do Zubina Potoka ali dalje neće moći.

Aleksa 🇲🇪
Gost
Aleksa 🇲🇪

Bravo Kurti jedino vi sa Kosova znate kako sa Vučićem dogovor je pišu strani medije da su ovo posledne tablice iz BG

Send this to a friend