Region

Bosanski nadbiskup: Društvo se ozbiljno razboljelo od kuknjavitisa

Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, smatra da se društvo u Bosni i Hercegovini ozbiljno razboljelo od takozvanog “kuknjavitisa”, dok čeka da mu drugi rješavaju životna pitanja.

“Strašno se urušila kultura rada. Razboljeli su se od javnog mišljenja da treba što manje raditi, a što više imati i što više trošiti. Moramo s tugom reći da je skoro 60 odsto naše zemlje neobrađeno”, rekao je kardinal Puljić u intervjuu za Dnevni avaz.

On smatra da hljeba ima, samo treba organizovati život, ukloniti kriminal i stvoriti vladavinu pravednih zakona.

“U ovoj zemlji ima dovoljno hljeba, samo da je više pravednosti i ravnopravnosti, ne bi trebalo iz nje ići”, rekao je Puljić.

On je ocijenio da stanje u Bosni i Hercegovini nije dobro i da se problemi moraju rješavati dijalogom, za šta najveću odgovornost snose domaći političari.

Na pitanje kako komentariše poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na sljedećem obilježavanju Dana tog puka obuku uniforme bivše Vojske Republike Srpske, kardinal je rekao da je to pitanje za domaće političare, kao i one koji su skrojili ovakvu državu, “a to su svjetski moćnici”.

“Ako već postoje dokumenti o ustrojstvu države i njenih vojnih struktura, onda taj dokument obavezuje i domaće i svjetske čelnike koji su potpisali. Ako budemo prekrajali svaki čas ovu zemlju, izludjećemo ovo malo ljudi koji su odlučili da ostanu i opstanu u ovoj zemlji. Traži se veća odgovornost onih koji vode ovu zemlju, pogotovo odgovornost riječi upućene u javnost”, rekao je kardinal, konstatujući da nije problem samo na Balkanu, nego i u svijetu, u kom je previše napetih odnosa i prijetnji koji zamaraju običnog čovjeka.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Agnostik@Svaka cast
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Agnostik@
Gost

Ukloniti pedofiliju…….

Svaka cast
Gost
Svaka cast

Svaka cast!

Send this to a friend