Region

Brnabić o saopštenju EU: Neslana šala, kao da je 1. april – dosta licemjerja

Ana Brnaić, Foto: N1

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je “neslanom šalom” saopštenje Evropske službe za spoljne poslove u kojem se izražava zabrinutost zbog nedavne eskalacije zapaljive retorike između zvaničnika Kosova i Srbije i ističe da će visoki političari obije strane biti smatrani odgovornima za bilo kakvu eskalaciju koja bi dovela do povećanja tenzija i mogućeg nasilja u regionu.

<<<EU: Visoki političari Srbije i Kosova biće odgovorni za svaku eskalaciju nasilja<<<

„Gledajući ovu izjavu EEAS, neko bi pomislio da je danas 1. april, a ne 14. avgust. Mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala. Punih 175 dana Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima. I to u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je istim tim Srbima na KiM oduzeo najosnovnija ljudska prava – zabranivši im da glasaju. Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinila baš ništa ovim povodom.“, napisala je Brnabić na Tviteru, a prenosi N1.

Ona je dodala da je „nasuprot tome, moto srpskog predsjednika Vučića i Srbije jasan: mir i stabilnost“.

„Bliži nam se deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji EU jednostavno ne može da sprovede. Čak i sama EU priznaje da ne mogu da natjeraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština (ZSO) – okosnicu Briselskog sporazuma. Tužno je vidjeti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gdje se danas nalazimo“, poručila je Brnabić.

Ocijenila je „da je EU uradila svoj dio posla – osigurala primjenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM – stvari bi danas izgledale mnogo drugačije“.

„Zato, molim vas, prekinite sa licemjerjem“, napisala je Brnabić na Tviteru.

EEAS je u saopštenju takođe poručio da „obije strane moraju odmah da okončaju međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno“.

„EU očekuje da dvojica lidera razgovaraju o tim problematičnim temama na sledećem sastanku na visokom nivou, koji je za 18. avgust sazvao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija“, navedeno je u saopštenju.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Mitar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

Učinite nešto molim vas!

Send this to a friend