Region

Brnabić: Pokazali smo eliti koja kaže da smo bezubi naprednjaci

Ana Brnabić

Generalno sam zadovoljna učinjenim mada uvijek može više i bolje, ima i pouka koje treba da izvučemo, kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić, sumirajući godinu dana na čelu vlade.

Zadovoljna je onim što je urađeno za standard građana, što je zadržana finansijska disciplina, ali ono čime je najviše zadovoljna je što je Niš dobio novi klinički centar, a što su u Beogradu ponovo otvoreni Muzej savremene umjetnosti i Narodni muzej.

“Pokazali smo takozvanoj eliti, koja nas proglašava za ‘bezube naprednjake’ da smo kulturu vratili u fokus, što je izuzetno značajno i zbog ekonomije”, poručila je srpska premijerka u intervuju za Novosti.

Ono čime nije zadovoljna je što su, kako kaže, mnogo vremena izgubili na stvarima koje je trebalo da budu urađene poslije 2.000. godine.

U tom kontekstu pominje da matične knjige sedam godina nisu prenijete u elektronski oblik, da se tek s ulaskom u reformu škola shvatilo da 70 odsto njih nije uknjiženo, što su na Filozofskom fakultetu toaleti i dalje čučavci…

A na kritike da se previše bavi digitalizacijom i time zapostavlja tradicionalnu ekonomiju odgovara da uspješne države rade te dvije stvari paralelno, a da pobjednici razumiju trendove i idu im u susret.

Govoreći o rješavanju pitanja Kosova, premijerka kaže da nema roka za postizanje kompromisa sa kosovskim Albancima i potpisivanje pravonoobavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, te ocjenjuje da je predsjednik Aleksandar Vučić na sebe preuzeo veliki teret – da proba da riješi “kosovski čvor” za sve buduće generacije.

Brnabić za kaže i da će ona kao premijerka, ali i cijela vlada u tome stajati iza Vučića i da u tome neće biti populisti, već će se truditi da generacijama koje dolaze ne ostave konflikte i neriješena pitanja.

Brnabić ne isključuje da bi moglo da dođe do promjene formata dijaloga, ali napominje da, ukoliko se uključe SAD, što traži Priština, onda za stolom treba da budu i Rusija ili Kina.

Upitana šta ako narod odbaci pravno obavezujući sporazum s Prištinom, Brnabić kaže da to može da se desi, ali smatra i da onda narod treba da preuzme odgovornost za budućnost svoje djece.

“Ako i kada budemo imali neki uzajamno prihvatljiv kompromis na stolu, prije svega prihvatljiv za Srbiju, vjerujem da će narod stati iza svog predsjednika i vlade”, naglasila je Brnabić.

4 Komentara na "Brnabić: Pokazali smo eliti koja kaže da smo bezubi naprednjaci"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend