Region

Brnabić zvala Plenkovića, nije joj se javio

Srpska premijerka Ana Brnabić ponovila je da najoštrije osuđuje incident koji se u srijedu dogodio u beogradskoj Skupštini, a zbog kog je delegacija Hrvatske prekinula posjetu Srbiji i vratila se u Zagreb. Pokušala je, kaže, da telefonom kontaktira hrvatskog premijera Andereja Plenkovića, ali on joj se nije javio, što, ocijenila je, nije dobar signal.

Srpska premijerka danas je ponovila da je postupak Vojislava Šešelja za svaku osudu.

“Moja izjava ne može biti jasnija. Direktno, nedvosmisleno i najoštrije osuđujem ponašanje Vojislava Šešelja. Nažalost, juče nisam mogla ovako direktno da reagujem, jer sam bila na putu. Ono što mi je jako važno da kažem: Negativno sam iznenađena današnjom izjavom Gordana Jandrokovića, koji kaže da se o izjavama mene i predsjednice Skupštine Maje Gojković može polemisati i relativizovati ovo. Upravo zbog toga je moja prva rečenica nedvosmislena. Ta izjava nikako ne može reći da relativizuje ono što se dogodilo ili da je Vlada Republike Srbije ostala nedorečena. Mislim da je bila pogrešna odluka da se prekine posjeta. Hrvatska ima pravo na takvu odluku, ali mislim da je bilo mnogo bolje da smo nastavili razgovore. Mi smo uradili sve što smo mogli da to prođe najbolje što može. Pokušala sam telefonom da dobijem premijera Plenkovića, on mi se nije javio. To nije dobar signal. Srbija ostaje otvorena za saradnju s Hrvatskom i regionalnu saradnju. Ne postoji drugi način za napredak regiona, osim zajedničke saradnje i dijaloga”, rekla je predsjednica Vlade Srbije.

Srpski radikal Vojislav Šešelj vrijeđao je hrvatsku delegaciju i gazio hrvatsku zastavu, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je predvodio hrvatsku delegaciju u Srbiji, u dogovoru sa članovima delegacije i premijerom Andrejem Plenkovićem, odlučio je nakon toga da prekinu posjetu Srbiji i vrate se u Zagreb.

Send this to a friend