Region

Ćamil Duraković predstavio Deklaraciju o jedinstvu Bošnjaka

Ćamil Duraković

Bivši gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković predstavio je Deklaraciju o stvaranju jedinstva Bošnjaka, na skupu koji je danas održan u tom gradu.

Cilj ove deklaracije je, kako je objasnio Duraković, na tribini nazvanoj “Budućnost Srebrenice”, ostvarivanje jedinstva Bošnjaka kako bi u narednom peridu na čelu opštine bila osoba koja će “Srebrenici vratiti dostojanstvo”.

Inicijativa je predstavljena na početku 2020. godine u kojoj se u BiH organizuju redovni lokalni izbori.

“Da bi se uspjelo u tome neophodna je podrška domaćih vlasti, ali i međunarodne zajednice”, rekao je Ćamil Duraković, jedan od inicijatora tribine održane u prostorijama Bosanskog kulturnog centra.

Tribinu su organizovali Opštinski odbor Stranke demokratske akcije (SDA), Opštinski odbor Saveza za bolju budućnost (SBB), Opštinski odbor Stranke za BiH, Opštinski odbor Pokreta demokratske akcije (PDA).

Na tribini je učestvovao i Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je naveo da uprkos svemu grad, u kome je prije 25 godina počinjen genocid, ima budućnost.

“Srebrenica je mjesto gdje je masovno izvršeno kršenje ljudskih prava i genocid, jedini na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata. Stoga je obaveza međunarodne zajednice, ali i svih nas u Bosni i Hercegovini da osiguramo bolju budućnost za Srebrenicu”, kazao je Džaferović.

Na tribini učestvuju Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika Opštine Srebrenica, Edin Ramić, poslanik u Skupštini Republike Srpske, Alija Tabaković, predsjednik Opštinskog odbora SDA i Srebreničani koji žive u Federaciji BiH.

Ćamil Duraković bio je na čelu Srebrenice, koja se nalazi na istoku BiH, od 2012. godine, kada je pobijedio na izborima za gradonačelnika Srebrenice, kao nezavisni kandidat.

Tu dužnost je obavljao do oktobra 2016. godine, kada je na izborima za gradonačelnika pobijedio Mladen Grujičić, kao kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke Milorada Dodika.

Duraković traži novo brojanje glasova u Srebrenici

Ćamil Duraković rođen je 1979. godine u Srebrenici. Jedan je od preživjelih žrtava genocida koji su putem “Marša smrti” u julu mjesecu 1995. godine stigli do Tuzle. U aprilu 2005. godine se iz Sjedinjenih Američkih Država vratio u Srebrenicu.

Do 2008. godine je radio u Administrativnoj službi opštine Srebrenica, te kao savjetnik gradonačelnika opštine za međunarodne odnose.

Od 2008. godine je vršio funkciju zamjenika gradonačelnika opštine Srebrenice sve do smrti Osmana Suljića u martu 2012. godine, kada je preuzeo njegovu dužnost.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lipovo
Gost
Lipovo

Ako muslimani iz BiH sebe nazivaju Bošnjacima, jer su tu rođeni i živjeli, kako to da se istim imenom nazivaju muslimani iz ostalih YU republika, a rođeni su i živjeli i potomci su im stotinama godina unazad sa prostora tih bivših YU republika.

PROSJECNO RADIM
Gost
PROSJECNO RADIM

Pa kad ne zelis da razumijes onda nece to nikad ni da uspijes.Evo pitacu valjda ukapiras – Srbi u CG i drugim drzavama ex SFRJ su Srbi i ako generacijama tamo zive dakle van Srbije i to nije problem.
Ista stvar je i sa Bosnjacima, Hrvatima, Albancima…..Shvatas li sad Lipavi???

Lipovo
Gost
Lipovo

,,Tvoja,, istorija počinje od 1991. godine, možda ti je ovo bio diplomski.

PROSJECNO RADIM
Gost
PROSJECNO RADIM

Ok Lipavo drago mi je da si shvatio’ tacno od te 1991.god. stvaranjem drzave je deklaracijom vraceno vjekovno ime narodu kojem to nije bilo dozvoljeno vjekovima. Vidim da si ti od onih hegemonista koji bi drugim da nametnu svoje misljenje’ opusti se bice ti lakse…

Send this to a friend