Region

Čović: Naše je da slijedimo našu domovinu Republiku Hrvatsku

Dragan Čović

Hrvatska zajednica HR HB očuvala državu i ugradila joj svaku nit današnje BiH, tvrdi prvi čovjek HDZ-a.

Dragan Čović danas je gostovao na obilježavanju godišnjice Udruženja nosilaca ratnih odlikovanja HVO-a “Herceg-Bosne”. Govoreći o ratnim dešavanjima, on je istakao da na častan način treba govoriti o potezima HVO-a.

“Treba svjedočiti o vrijednostima Domovinskog rata i ne umoriti se od tog svjedočenja, jer je on bio do te mjere častan na ponos svakog od nas od Posavine, Središnje Bosne do Hercegovine, ne treba se posebno truditi i na bilo kakav način tražiti te istorijske činjenice”,  kazao je član Predsjedništva BiH, te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović, obraćajući se na svečanoj akademiji povodom godišnjice nosilaca ratnih odlikovanja HVO-a “Herceg-Bosne”, održane u Vitezu.

Govoreći o prošlosti, Čović je kazao kako treba mnogo snažnije u hrvatskom narodu svjedočiti to vrijeme 90-ih, ali i svakih drugih, kada je kroz istoriju hrvatski narod nosio jedan težak krst. Pošto se dugo ćutalo nakon krsta 1945. pa se ponavlja sudbina, krstevi koji se danas nose nakon ovog Domovinskog rata ne smiju biti prećutani.

“Oni koji su nas pokušavali dijeliti od toga su odustali i sve rjeđe to i čujemo, od onih koji su do sada to isticali jer smo do te mjere vjerodostojni da razmišljamo o jedinstvu hrvatskog naroda i o svakom rješenju koja se sada prepoznaju kada je u pitanju BiH. Mi ćemo svoju domovinu do kraja graditi, ali isto tako želimo biti i do kraja jednakopravni, predstavljeni kroz legitimne predstavnike hrvatskog naroda, a kad se neki ljute što naglašavamo svoje, da trebamo naglasiti da biramo svoje, BiH ima svoje specifičnosti i mi ćemo pokazati svoju snagu kao što je Hrvatska zajednica HR HB očuvala BiH i ugradila joj svaku nit današnje BiH. Tako da će oni koji je zovu takozvana brzo umoriti jer previše je činjenica koje govore u prilog i zbog toga se nemojmo umoriti, nemojmo smatrati vraćanjem u istoriju ako pričamo o ovim vremenima”, naglasio je lider HDZ BiH.

Na kraju svog obraćanja, Čović je poručio da je cilj bosanskih Hrvata da slijede Republiku Hrvatsku, šaljući tako zabrinjavajuće poruke.

“Oni koji su do jučer pričali na jedan način počeće, pod utivajem sila moći s kojima su jako vezani, možda drugačije govoriti. Naše je da slijedimo našu domovinu Republiku Hrvatsku, kao što moramo graditi sve ono što smo gradili i tu nam se olakšava. Upravo kroz HNS imamo svoj dio kojim vodimo politiku branilaca. Moramo kroz svoje zakone nastaviti braniti dostojanstvo branilaca”, zaključio je Čović.

2 Komentara na "Čović: Naše je da slijedimo našu domovinu Republiku Hrvatsku"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend