Region

Crna Gora, Srbija i Hrvatska od bosanskog neba zaradiće 13,65 miliona eura

Ilustracija

Po osnovu preleta preko teritorije BiH iznad 10.000 metara, Hrvatska, Srbija i Crna Gora ove godine uzeće 13,65 miliona eura (27,3 miliona KM) , a iako je planirano, pitanje je da li će BiH krajem ove godine uspjeti da u potpunosti preuzme kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom, pišu Nezavisne novine.

U Odluci o raspoređivanju prihoda ostvarenih po osnovu pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi u vazdušnom prostoru Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, a koja bi uskoro trebalo da se nađe na sjednici Savjeta ministara BiH, u suštini navedeno je da BiH u ovoj godini ukupno po osnovu “en-route” troškova pripada 85,3 miliona KM (42,64 miliona eura), te da će od tog iznosa u BiH ostati 57.972.672 KM (28, 972 miliona eura).

U odluci se navodi da će Agenciji za kontrolu vazdušnog saobraćaja Srbije i Crne Gore (SMATSA) biti doznačeno 11.764.094 KM, (5.764.094 eura) dok će Hrvatska kontrola zračne plovidbe (CCL) dobiti 15.609.287 KM (7.804.643,5 eura).

Inače, sredstva koja zemlje dobijaju po osnovu naknada za prelet preko njihove teritorije u suštini ne idu u budžet, osim preko doprinosa na plate i poreze, a visina tih sredstava određuje se po osnovu troškova koji se moraju opravdati. Taj novac u zemljama koriste agencije nadležne za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi, a u slučaju BiH to je Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), kojoj će pripasti 55,5 miliona (27,75 miliona eura), a Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) trebalo bi da dobije 2,3 miliona KM (1,15 miliona eura).

“Eventualni višak prihoda ostvaren u odnosu na ranije prihvaćene iznose i planove rashoda, putem  mehanizma prilagođavanja, vraća se korisnicima usluga, odnosno u slučaju manjka prihoda, naplaćuje se od korisnika”, navodi se u obrazloženju nacrta odluke koja bi uskoro trebalo da se nađe na sjednici Savjeta ministara BiH.

Podsjećanja radi, Srbija i Crna Gora, u kojima djeluje jedna agencija, i Hrvatska decenijama su “uzimale” novac koji pripada Bosni i Hercegovini i to iz razloga što BiH nije bila sposobna za taj posao. Tek krajem 2014. godine, sa godinama zakašnjenja, BiH je preuzela kontrolu nad svojim nebom, ali do 10.000 metara, dok iznad tih visina vazdušni prostor iznad BiH kontrolišu zemlje u okruženju.

Plan je da BiH, tačnije BHANSA, 6. decembra ove godine preuzme kontrolu neba i iznad 10.000 metara, međutim veliko je pitanje da li će doći do toga s obzirom na to da još uvijek nije završen sav administrativni posao.

13

avatar
1000
5
8
0
 
7
PandajovanamarkRasidagacirkus
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mark
Gost
mark

Prije 100 godina je bio prvi let avionom,a bosna evo sad osniva kontrolu letjenja?! Ahaha

jovana
Gost
jovana

Naravno sta je smijesno sto vrijedjas ti bosnu.

Rasidaga
Gost
Rasidaga

Po ovoj racunici ispade da su Bossncii zaradili puno vise na racun usluga SCG i Hrvatske ,njima preko 57 miliona evra a ostali 12 miliona koje ovdje glup.A toboze sposobni do 10 000 visine i ne vise.

jovana
Gost
jovana

Tek da jesu

Rasidaga
Gost
Rasidaga

Suplja prica

cirkus
Gost
cirkus

Igraju fudbal Bosanci i međedi, Mujo zakasnio 10 minuta, sjeda kod Hasa i pita ” Mujo, koji su naši” ?

jovana
Gost
jovana

Ha ha a dje su tu crnogorci ha ha a mozda su oni medjedi.

Panda
Gost
Panda

A nemoj tako,ne priliči to jednoj dami..Očekujem izvinjenje..

jovana
Gost
jovana

Pa naravno da ne a ni jednom gospodinu da vrijedja drugi narod. A da se izvinim ne pada mi na pamet.

Panda
Gost
Panda

On se šalio,vidiš da Mujo pita Muja.Izvini se,biće ti lakše..

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ovi Bosanci crnji od nas.

Globovanje
Gost
Globovanje

Crnji su svi od nas u okruzenju , ali to nije nista cime bi se mi trebali tjesit ili pravdat …

jovana
Gost
jovana

A ko ce crnji no mi kod nas sve blista.

Send this to a friend