Region Uputili zahtjev Savjetu za nacionalne manjine

Crnogorska partija ponovo traži crnogorski jezik u Vrbasu

Crnogorska partija uputila je zahtjev za uvođenje crnogorskog jezika u Vrbasu, javlja B92.

Ova partija je uputila Savjetu za nacionalne manjine Vlade Srbije zahtjev da u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzme mjere da se crnogorskoj nacionalnoj zajednici omogući “ostvarivanje zakonom i Ustavom garantovanih manjinskih prava u opštini Vrbas”.

“Lokalna samouprava u Vrbasu od 2010. godine i pored više zahtjeva od strane Crnogorske partije i jasne preporuke ombudsmana, izbjegava zakonsku obavezu da u službenoj upotrebi na svojoj teritoriji pored srpskog, mađarskog i rusinskog, uvede i crnogorski jezik i pismo”, stoji u saopštenju Crnogorske partije objavljenom na njihovoj Fejsbuk stranici.

Zahtjev je, kako se navodi, upućen pošto je u Skupštini Srbije premijerka Ana Brnabić izjavila da Savjet za nacionalne manjine, kojim ona predsjedava, nije upoznat s tim problemom, ali da, ako su ispunjeni svi zakonski uslovi, nema prepreke da se crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu u opštini Vrbas.

Savjet za nacionalne manjine Vlade Srbije prati i razmatra stanje ostvarivanja prava nacionalnih manjina i predlaže mjere za unapređenje ravnopravnosti njihovih pripadnika.

Crnogorska partija je podsjetila na normu Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma koji u članu 11. u stavu 2. glasi: “Jedinica lokalne samouprave će obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva, najkasnije u roku od 90 dana od dana utvrdivanja zakonom propisanih uslova.”

U opštini Vrbas, po posljednjem popisu, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 procenata od ukupnog broja stanovnika opštine, navodi se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kući
Gost
Kući

A m’rš, stvarno.

wtf
Gost
wtf

rodili se u Srbiju, ocevi im se rodili u Srbiju, i sad traze crnogorski, coce ne razumiju srpski…. pa vam je 50 godina trebalo da se sjetite da ne umijete da pricate? kakva glupost

Tijana 1
Gost
Tijana 1

Vrbas je u Vojvodini, a kod nas sve nacionalne manjine imaju prava na svoj jezik gde ih ima dosta. Imaju ga Madjari, Hrvati, Rusini, Slovaci, Rumuni. Crnogorci ne, jer se nisu smatrali nacionalnom manjinom, niti smo ih mi (Srbi) smatrali nacionalnom manjinom, jer smo slični i jezik je skoro isti(meni razumljiviji nego kad govore Leskovčani, ili ne daj Bože Piroćanci,… Više »

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Ovo bas nije tacno, imaju ga i Crnogorci vec dve opstine u Vojvodini gde je kao sluzbeni jezik uveden i crnogorski. Ovde se samo radi o tome da su trenutno leto i da se ne stize ova procedura uraditi zbog godisnjih odmora, jer zakonske osnove postoje. A ovi iz Crnogorske pokusavaju neki politicki poen prigrabit. Treba pkupit Vladu CG da… Više »

Tijana 1
Gost
Tijana 1

Moguće da već neke opštine umaju cg-ski kao službeni, nisam upućena u detalje i mene to ne zanima mnogo. Poenta je bila u tome da ih ne smatram manjinom i crnogorski mi ne smeta, mada kod nas manjine imaju veća prava nego mi, ako si iz NS, znaš i sam…

Markoni
Gost
Markoni

E kad bi svi Srbi bili ka ti,nikad ne bi bilo ni prepucavanja ni svadje.
Ima i nas Crnogoraca koji smo zadrti al se nadam da ce ovakvo misljenje napokon dominirati i s’vase i s’nase strane !!!

Tomos
Gost
Tomos

Ja sam za to da im se obavezno dozvoli i da bude jedini zvanični jezik tamo. Ali pod uslovom da ga koriste. A ne ka’ u CG uveli Ş, Ý i Ř a niko ih ne koristi…

Anonimus
Gost
Anonimus

Očigledno te treba vratiti u osnovnu.

Tomos
Gost
Tomos

Tada je imala azbuka imala 30 slova…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

PODRSKA CRNOGORCIMA SRBIJI

Komsija
Gost
Komsija

Mozete dobiti nogu zna se dje,mars iz Srbije.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Jel komsija a tvoji srbi mogu protiv Crne Gore
Kako ste dvolicni

Komsija
Gost
Komsija

Nijesam protiv Crne Gore ali jesam protiv ovog lopovluka.Ja nijesam Srbin nego Crnogorac ali ne instant Crnogorac.Ne moze mi biti miliji Zagreb od Beograda nikako kao nekima.Podji samo na Zlatibor sjutra pa ces vidjet koliko ih odmara u “mrznu” Srbiju.Pitam se zasto ne idu u Kolasin ili Zabljak?

Ironija
Gost
Ironija

Sto mi mora to biti miliji Beograd od Zagreba ili bilo kog drugog grada? Pa valjda mi je Podgorica na prvom mjestu,ovi ostali lokalni glavni gradovi su mi svi potpuno isti.

Prc CG
Gost
Prc CG

A to vam je završeno 😂😂😂😂😂😂😂😂

deki
Gost
deki

To vi je vase postenje i ljudskost.U crnoj gori 65% govori srpski pa ste ga ukinuli i zabranili.a u Vrbasu sa 15% ocete vas da bude sluzbeni

vuk
Gost
vuk

Ljucki je kad Srbi u Crnoj Gori imaju pravo na Srbski jezik a neljucki kada Srbija to pravo ne da Crnogorcima u Srbiji. Prosto ka pasulj.

Prc CG
Gost
Prc CG

Crnogorski jezik ne postoji,prema tome nema sto da traže kad to ne postoji….ali kao vazda zaludnjaci oce da skrenu pažnju na sebe jer ih Niko ne primjećuje.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

DEKI LAZES KA I TVOJI ZEMLJACI

deki
Gost
deki

@oprem a sta to lazem ? Koliko u cg govori srpski a? Koji je sluzbeni pa naravno onaj s hijeroglifama koga govori 15%

Send this to a friend