Region

Da li će Čačani prvi u svijetu nazvati ulicu po Hokingu?

Grupa Čačana pokrenula je peticiju na internetu da jedna od ulica u tom gradu dobije ime velikog naučnika i fizičara Stivena Hokinga. 

Peticija je pokrenuta samo nekoliko dana nakon što je britanski fizičar preminuo, a da bi ova, za sada jedinstvena ideja, zaživjela, prethodi joj određena administrativna procedura.

Čačanin Mirko Mirković peticiju je pokrenuo sa nekolicinom prijatelja. Naukom se bavi iz hobija, a posebno cijeni Hokingov opus.

„Imajući u vidu šta je sve učinio za nauku Hoking je vrlo uspješno promovisao nauku tako da mi obični ljudi možemo da je razumijemo. Mislim da bi dodjeljivanje ulice Stivenu možda bio neki prvi mali korak ka nekoj malo većoj promociji nauke“, objašnjava Mirković.

 

Da bi ulica dobila novo ime ili bila preimenovana iz nadležne gradske komisije poručuju da taj prijedlog najprije treba da stigne u Gradsku upravu.

„Prvo mora da bude predata Gradskoj upravi, onda da prođe komisiju za dodelu imenovanja ulica, a zatim je na Skupštini nakon toga. Najlakše je ako oni koji su podnosioci inicijative već imaju ideju koja bi to ulica mogla da bude i ako imaju potpisnike inicijative stanara te ulice. Tada je to najjasnija situacija, a mi samo verifikujemo njihovu želju“, objašnjavaju iz komisije.

Do sada je onlajn peticiju potpisalo osamdesetak građana.

Hoking je stekao svjetsku slavu istraživanjem crnih rupa i teorije relativiteta. Iako teško bolestan duže od četiri decenije, neumorno je doprinosio nauci.

Ako Mirkov prijedlog Mirka savlada sve administrativne barijere, Čačak bi postao prvi grad na svijetu sa ulicom Stivena Hokinga.

Send this to a friend