Region

Da li je izborima na sjeveru Kosova išta riješeno?

Sjeverna Mitrovica, foto: KosSev

Pobjeda Srpske liste u opštinama na sjeveru Kosova za predsjednika ove liste i kandidata za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice Gorana Rakića predstavlja “jedinstvo srpskog naroda” i “jačanje veze sa matičnom državom Srbijom”. Analitičari na Kosovu i u Srbiji, međutim, ocjenjuju da izbora nije ni bilo, s obzirom na to da je postojala samo jedna srpska politička opcija, a da je slab izlazak Srba odraz “jedinstvenog straha prema kandidatima Srpske liste”.

<<<Srpska lista pobijedila na izborima u sve četiri opštine na sjeveru Kosova<<<

Kandidati te liste u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku dobili su više od 90 odsto glasova na izborima u nedjelju. Izbori su raspisani pošto su gradonačelnici četiri opštine podnijeli ostavke u novembru prošle godine zbog takse Vlade Kosova na robu iz Srbije. Takse su i dalje na snazi.

Srpska lista nerijetko govori o apsolutnoj podršci koju uživa u opštinama na sjeveru Kosova, ipak, na izborima u nedjelju, na primjer, u Rakićevoj opštini zabilježen je najniži izlazak birača na ovim izborima za gradonačelnika. Od 22.055 birača s pravom glasa, izašlo je 8. 545 a za Rakića glasalo 7.092.

U Leposaviću pravo glasa imalo je 18.164 birača, glasalo je 7.550, a kandidat Srpske Ivan Todić dobio je 7.015.

U Zubinom Potoku, gdje je zabilježena najveća izlaznost, od 8.535 birača glasalo je 4.331 a kandidat Srpske Srđan Vulović dobio je 3.995 glasova.

U Zvečanu sa 9.229 birača, glasalo je 4.169 a Vučina Janković ispred Srpske liste dobio je 3.767 glasova.

Svrha priče o jedinstvu

Predsjednik nevladinog Foruma za etničke odnose u Beogradu Dušan Janjić u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da je relativno niska izlaznost Srba rezultat dvije činjenice.

“Prvo, tu i nije bilo izbora, bila je jedna lista, a Srbi neće glasati za Albance. Znači nije bilo konkurencije, čim nije bilo konkurencije nije bilo kampanje i nije bilo neke posebne motivacije. Tako da je ta priča o jedinstvu iskorišćena i za motivacije, da se ipak prebaci neki cenzus koji je pristojan, a ovo su pristojni cenzusi od 40-50 odsto, i da se zapravo privremeno skloni sa dnevnog reda koliko zaista Srpska lista ima podrške u samoj srpskoj zajednici. Pogotovo u Mitrovici gdje je Rakić pobijedio. Tu su i ranije imali problema. Na primjer, kad god bi se kandidovao Oliver Ivanović ili neki, bilo je jako teško da pobijedi i pitanje da li su prvi put pobijedili Olivera Ivanovića, 2013. Tako da je to jedan dio centralni dio Mitrovice koji jednostavno reaguje na sve ove događaje – on je srpske nacije – i na događaje da Srpska lista ne predstavlja toliko Srbe sa Kosova koliko predstavlja politiku Beograda.

“Gdje je Rakić u pravu i svi iz vlasti” konstatuje Janjić, “to je kad poručuju da je ovim dokazano da postoji jedinstvo, čitajte to da postoji koordinacija i potpuna saradnja i da Beograd ima političke kapacitete da preko Srpske liste kontroliše sjever Kosova”.

Janjić naglašava da, iako su izbori na sjeveru bili tehnički i pravno regularni, oni nisu bili izbori po pravilima demokratije, već po pravilima bezbjednosti.

Kupovanje vremena

S druge strane, kosovski analitičar Behljulj Bećaj smatra da je slab izlazak odraz jedinstvenog straha većine prema onima koji su bili kandidati Srpske liste, dok oni koji su direktno vezani sa njima, imaju za obavezu da ih podrže.

“Nezavisno od toga, suština je u tome da i ovi stari-novi pobjednici mislim da ne omogućavaju ništa drugo osim onih obećanja koja su ostala neispunjena. Osnovni razlog zašto su napustili funkcije nije iskorijenjen. Oni su napustili funkcije zbog takse, takse su još na snazi. Znači, radi se o bezličju, hipokrizi i ukoliko je to motiv njihovog učestvovanja na izborima, to je već viđena predstava”, kazao je Bećaj.

Bećaj dodaje da se uopšte ne govori o suštini, a suština je da se odrazi interes i volja građana, a u ovoj situaciji postoji “totalno iskrivljena slika”.

Podsjećajući na razlog raspisivanja izbora, odnosno na ostavke srpskih zvaničnika, Dušan Janjić ističe da je mnogo bolje što su izbori održani umjesto da su postojale barikade.

“Šta bi bila druga mogućnost Prištine osim da imenuje povjerenike u te opštine. Da Srpska lista nije izašla na izbore, imali bi jednu veliku institucionalnu krizu kosovskih institucija, a i veliki problem bezbjednosti, jer imenovanje povjerenika znači otpor snažne Srpske liste i oni koji ih podržavaju”, ističe Janjić.

Janjić dodaje da su izbori bili način “da se kupi vrijeme i odmjeravaju snage, a da se izbjegne neka dublja konfrontacija ili da se Priština natjera da se vrati u dijalog”.

“U suštini, sa ovim izborima ništa nije riješeno. Sa ovim je samo jedno od tih žarišta krize o odnosima Srba i Albanaca privremeno primireno i imamo dvije moguće opcije, jedna će da Priština suspenduje takse i vrati u dijalog ili će se i dalje nastaviti odmjeravanje snaga, a tu onda prosto ne znate kad stvar može da izmakne bezbjednosnoj kontroli”, zaključuje Janjić.

Kosovski rukovodioci čestitali su opštinama na sjeveru Kosova regularnost izbornog procesa, a predsjednik Skupštine Kadri Veselji dodao je da se time potvrdio institucionalni i teritorijalni suverenitet Kosova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju kandidatima Srpske liste u nedjelju uveče na glavnom mitrovačkom trgu poručio da je pokazano da “ćemo zajednički, jedinstveno da se borimo za rješavanje problema i za interese naših naroda”.

Send this to a friend