Region

Dačić iz Vašingtona: Veoma mi je drago

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je zadovoljstvo zato što je u SAD obilježena stogodišnjica podizanja srpske zastave u Bijeloj kući.

On je rekao da je važno da se ovaj jubilej iskoristi za resetovanje odnosa SAD i Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je sinoć, zajedno sa predsjednicom Vlade Anom Brnabić, učestovovao na ceremoniji u Kongresu SAD povodom obilježavanja 100 godina od podizanja srpske zastave u Bijeloj kući.

“Veoma mi je drago da se ono o čemu sam govorio godinama unazad na ovakav način obilježava u Vašingtonu, ali i u Beogradu”, rekao je Dačić, navodi se u saopštenju.

On je rekao da je iz zaborava izvukao nešto što se desilo prije jednog vijeka i o čemu se danas “govori javno od strane američke administracije”.

“Govorim o činjenici da smo imali veliku podršku SAD-a za vrijeme Prvog svjetskog rata, kao i da je predsjednik SAD-a Vudro Vilson u svojim tačkama koje je objavio za rješenje svjetske krize Srbiju i srpski narod stavio u te tačke”, rekao je Dačić i dodao da su SAD uvidjele svu veličinu žrtve koju su podnijeli Srbija i srpski narod a da se saradnja SAD i Srbije nastavila i za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Dačić je rekao da će u Beogradu uskoro biti otkriven spomenik Vudrou Vilsonu i da se planira da se možda napravi zajednički spomenik Vilsonu i Mihajlu Pupinu jer oni simbolizuju američko-srpsko prijateljstvo.

“Bitno je da probamo da iskoristimo ovaj veliki jubilej za resetovanje naših odnosa. Nit saradnje, kooperacija i podrška se izgubila tokom svih ovih decenija. Nijesmo našli zajedničke interese i imenitelj u tom periodu i vrijeme je za popravljanje odnosa. Važno je da se o ovome razgovara sa novom američkom administracijom i mislim da je to šansa za Srbiju i srpski narod”, rekao je Dačić.

On je rekao da je juče imao dobar sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom.

“Nova administracija želi da čuje srpske predloge, stavove i da predloži kreativna rješenja, a ne da se bazira na onome što je već postalo kliše i što je radila prethodna administracija”, rekao je Dačić.

On je rekao da je važno što su u Vašingtonu na ceremoniji bili premijerka Srbije Ana Brnabić, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i što su tu bili kongresmeni i drugi predstavnici američke administracije.

Dačić je rekao da će u Vašingtonu imati sastanak sa savjetnikom američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džonom Boltonom i učestvovati na Konferenciji o religijskim slobodama koju je sazvao državni sekretar Majk Pompeo.

“Ovo je dobra prilika da se pronađu zajednički interesi koje smo izgubili svih ovih decenija i oni se samo mogu pospješivati ovakvim događajima”, rekao je Dačić na sinoćnoj svečanosti u Kongresu.

On je rekao da nas u subotu očekuje sličan događaj u Beogradu, kada će na rezidenciji američkog ambasadora biti podignuta srpska zastava.

1 Komentar na "Dačić iz Vašingtona: Veoma mi je drago"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend