Region

Davor Dragičević zatražio politički azil u Austriji

Davor Dragičević, koji je devet mjeseci organizovao svakodnevna okupljanja u Banjaluci u Republici Srpskoj, tražeći istinu o smrti sina Davida u martu 2018. godine, rekao je danas da je tražio politički azil u Austriji.

On je, za austrijski informacioni portal “Balkan Stories”, rekao da je zatražio azil i da želi iz Austrije da nastavi borbu za transparentnost i protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.

David Dragičević, 21-ogodišnji mladić iz Banjaluke, nestao je u noći 18. marta 2018. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rečice Crkvena u rijeku Vrbas.

Dva dana kasnije, 26. marta, visoki zvaničnici policije RS održali su konferenciju za novinare, na kojoj su kriminalizovali mladića i saopštili da je njegova smrt “zadesna”.

Davidovi roditelji i prijatelji nisu povjerovali u policijsku verziju njegove smrti i isti dan su održali prvo okupljanje na glavnom gradskom trgu u Banjaluci.

Od toga dana, sve do 30. decembra prošle godine, na Trgu Krajine svako veče su održavani skupovi pod nazivom “Pravda za Davida”.

Tri mjeseca posle pronalaska Davidovog tijela, 28. juna 2018. godine, tužilac je otvorio istragu o ubistvu mladića.

Davidovi roditelji tvrde da su njihovog sina oteli, mučili i na kraju ubili pripadnici policije, jer je kao vrsan informatičar uspio da “razbije” šifru fajla koji sadrži podatke o tome kako ljudi iz policije trguju drogom i oružjem.

Okupljanja “Pravda za Davida” prerasla su u masovne proteste protiv vlasti u RS.

Dragičević je bio kratko zatvoren krajem decembra zbog prijetnje bezbednosti. On je tada pobjegao u Austriju gde je prošlog mjeseca izdejstvovao da se njegov sin prenese u ovu zemlju i ponovo sahrani.

Dragičević je danas pozvao na zajedničku borbu protiv korupcije i za istinu u BiH, nezavisno od etničkog porijekla.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
SuzanssasapgGligor73Bokobran
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Suzans
Gost
Suzans

Ko je dobro pratio zna o čemu se radi. Nedaj Bože nikome da se desi ovo što se desilo ovoj porodici.

Gligor73
Gost
Gligor73

Zanimljiva teorija prosecnog “homo balkanikus”-a , cim nije onako kako ti odgovara ili nije po tvome krivis vlast i drzavu. Ako si NEVIN , zasto bezis ? Zalim za mladim zivotom ali nije sve kako jedna strana kaze. Koliko sam pratio stampu , ti protesti nisu bas bili kako On prica , bilo je to mnogo ‘dublje’……

Bokobran
Gost
Bokobran

Ma njemu treba azil u kosulju sa rukavima naopako…

sasapg
Gost
sasapg

Rekao bih ti kakvu bi kosulju ti nosio da si u njegovoj kozi…

Send this to a friend