Region

Dimitrov: Orkestrirano širenje lažnih vijesti u Makedoniji

Ministar spoljnih poslova Makedonije, Nikola Dimitrov

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov rekao je da makedonska vlada ima pomoć Stejt departmenta SAD u borbi protiv sajber napada i širenja lažnih vijesti.

“Mogu samo kratko da kažem da imamo odličnu saradnju sa Stejt departmentom u mnogo oblasti koje uključuju i jačanje administrativnih kapaciteta naše vlade i ministarstava, uključujuči i ovo pitanje”, odgovorio je Dimitrov na pitanje da li je u susretima u Stejt departmentu tokom posjete Vašingtonu dobio tehničku ili praktičnu pomoć makedonskoj vladi da se izbori sa sajber napadima i spriječi potkopavanje dogovora sa Grčkom i opstrukciju predstojećeg referenduma o imenu.

Na pitanje da li Vlada Makedonije ima strategiju da se suprotstavi pokušajima Rusije da se miješa i da utiče na referendum preko svojih makedonskih satelita, Dimitrov je rekao da je “veoma važno da u ovom delikatnom trenutku institucije budu mnogo pažljive” i da građani znaju da prepoznaju lažne vijesti.

Makedonski ministar spoljnih poslova je rekao da su lažne vijesti u predreferendumskom periodu u Makedoniji orkestrirane.

“Ne znam da li dolaze iz jednog centra, međutim, često ima poruku koje targetiraju ranjiva mjesta. Targetiraju međuetničke odnose i razgorijevaju mržnju. Moramo da se suočimo s tom realnošću i da radimo svaki dan na sprječavanju tog izazova”, rekao je Dimitrov.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promjeni imena u Sjeverna Makedonija, koji bi, u slučaju da bude uspješan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promjenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend