Region

Dimitrov stigao u Njujork, biće mu potrebna mudrost i nervi

Ministar spoljnih poslova Makedonije, Nikola Dimitrov

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov stigao je u Njujork i izjavio da da će mu u razgovorima s grčkim kolegom trebati mnogo mudrosti i živaca.

“Šaljite mi, molim, mudrost i nerve”, napisao je šef makedonske diplomatije na svom Fejsbuk profilu.

Maratonski pregovori Makedonije i Grčke oko imena, nastavljaju se u četvrtak i petak u Njujorku sastankom ministara spoljnih poslova dvije zemlje sa posrednikom UN Metjuom Nimicom.

Kako prenose makedonski mediji, Kocijas, koji je od juče u Vašingtonu, već se sreo sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i indirektno potvrdio da Atina ne razmišlja o posljednjem prijedlogu za rješenje spora – imenu “Republika Ilindenska Makedonija”.

Grčka strana želi ra razgovara o predlozima koje je početkom godine dao Nimic, među kojima su, nakon što je Atina odbacila Republika Makedonija Skoplje, a Zaev “Nova Makedonija”, ostale tri mogućnosti – “Sjeverna”, “Gornja” i “Vardarska”.

Sa druge strane premijer Makedonije Zoran Zaev je juče rekao da predlog “Ilindenska Makedonija” ne otpada i zatražio da grčka strana još jednom razmisli, a Dimitrov je najavio da baš o tom predlogu želi da razgogvara sa Kocijasom.

Prema Zaevu, prihvatanjem imena “Ilindenska Makedonija” dobijaju obije strane i rješava se dvoipodecenijski spor koji opterećuje odnose dvije susjedne zemlje.

U slučaju da Grčka ne prihvati prijedlog “Ilindenska Makedonija”, makedoski zvaničnici ističu da otpada čitav paket tog rješenja, koji predviđa i reviziju ustava i da novo ime bude za opštu upotebu, pa bi se pregovori vratili na nivo razgovora o opsegu upotrebe imena, na kojem su bili u Beču i Ohridu prije mjesec dana.

Vlada Makedonije se nada da bi u slučaju da bude postignuto rješenje mogla da u junu dobije datum za početak pregovora o prijemu u EU, dok se u julu, na samitu NATO, nada pozivu za stupanje u tu vojnu alijansu.

Maratonski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i sjeverna grčka pokrajina, blokira evroatlantsku integraciju Makedonije. Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije, što Makedonija negira.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend