Region

Diplomatski skandal Dodika, Ukrajina uputila protestnu notu BiH

Milorad Dodik

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine uputilo diplomatsku protestnu notu BiH u vezi sa kontroverznim izjavama Milorada Dodika ruskim medijima o aneksiji Krima.

Kako prenosi Radio Sarajevo, od aneksije, koju u Kijevu nazivaju “okupacijom”, a u Moskvi “ponovnim ujedinjenjem”, prošlo je više od pet godina. Ali Milorad Dodik je u ponedjeljak, 2. septembra, kako se navodi, izjavio za “Ruski reporter” da podržava aneksiju Krima i legitimitet Rusije.

“Nije li Krim dio Rusije? Za mene je to Rusija. Krim uopšte nije trebao biti izdvojen iz Rusije. To je bila greška komunista”, rekao je član Predsjedništva BiH za ruski medij i dodao da želi posjetiti Krim i ne vidi razlog zašto to ne bi učinio.

Dodik je i prije stupanja na dužnost u Predsjedništvu izazvao diplomatski skandal, jer je u intervjuu za ruski list “Izvestija” najavio kako će predložiti da BiH prizna Krim kao dio Rusije.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine , kako se navodi, podsjeća članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine na službeni stav BiH u vezi s tim pitanjem – da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

“Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izražava snažni protest zbog izjava člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika tokom razgovora s ruskim novinarom 2. septembra 2019. da privremeno okupirana Autonomnu Republika Krim navodno pripada Ruskoj Federaciji. Zbog Dodikovih izjava i namjere da posjeti Autonomnu Republiku Krim koja je privremeno okupirana, upućena je protestna nota Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mr. Perfect
Gost
Mr. Perfect

Greška komunista je što se nisu još radikalnije obračunavali sa fašistima. A ovome smeta komunizam jer bi u takvom sistemu on mogao da bude samo neki traktordžija. Čuj član predśedništva jedne države…

Koktel
Gost
Koktel

I kosovo i crna gora ce ponovo biti dio srbije

Nikac
Gost
Nikac

Malo ti je Kosovo i Crna Gora, zaboravio si Republiku srpsku Krajinu, pa zaboravi Istocnu Slavoniju , Baranju, Zapadni Srem . A dje ti je linija do Benkovca i Virovitice. Nesto ste kratkog pamcenja. Izgleda Kokteli vi oduzese memoriju.

Mićko
Gost
Mićko

Srpska posla!

Laki
Gost
Laki

Sta drugo ocekivati od ovog drvosjece!..

Novak
Gost
Novak

Potpuno normalna izjava, tako svi mislimo, tako stvari stoje na terenu jer Krim jeste apsolutno dio Rusije i tako će ostati dovijeka. A nije vam diplomatski skandal kad neko izjavi da Kosovo nije dio Srbije? Krim ne može, Republika Srpska ne može, a Kosovo može, je li? Pa neće moći ove noći.

Ukratko
Gost
Ukratko

Kosovo će ponovo biti dio Srbije isto kad Krim bude ponovo dio Ukrajine. Mislim nikad.

Send this to a friend