Region

Djeca migranata žele da se školuju u Bosni i Hercegovini

foto: RSE

Zbog sve većeg broja migranata koji već mjesecima borave sa svojom djecom u Bosni i Hercegovini, otvorilo se pitanje njihovog uključivanja u obrazovni sistem.

Save the Children i UNICEF su ovih dana završili procjenu obrazovnih potreba nakon čega će biti donesene preporuke o uključivanju djece migranata u obrazovni sistem.

U Unsko-sanskom kantonu (USK) za ovu se obavezu pripremaju paralelno sa obezbjeđenjem ostalih neophodnih uslova za boravak migranata.

Među migrantima koji borave u tom kantonu trenutno je oko 200 djece od kojih su mnoga i po dvije godine na izbjegličkom putu. U BiH su već mjesecima i žele i ovdje pohađati školu, a neki se, pored engleskog, sporazumijevaju i na bosanskom jeziku:

“Bio sam u Srbiji i išao u školu. U Afganistanu sam išao u školu šest godina i u Srbiji šest ili sedam mjeseci. Želim takođe ići u školu u Bosni, jer volim da idem u školu i želim u budućnosti biti dobar doktor, za moju porodicu, moju zemlju i sve zemlje,” rekao je za RSE Mohamed Samir.

Roditelji ove djece žele im najbolje i zbog njih su, kažu, na putu dugom i neizvjesnom.

Donedavno su ove porodice bile u neuslovnim prostorima u Đačkom domu u Borićima odnosno šatorskom naselju u Velikoj Kladuši. Sada u privremenom prihvatnom centru za ranjive kategorije u hotelu Sedra imaju sve uslove za život dostojan čovjeka zahvaljujući, IOM-u, UNHCR-u te Kantonalnom Crvenom krstu.

Putem sredstava koja je osigurala Evropska komisija, Međunarodna organizacija za migracije IOM ovdje zbrinjava ranjive kategorije migranata, prvenstveno porodice, samohrane roditelje, čak i maloljetnike bez pratnje.

“Trenutno imamo 198 lica, to je otprilike 45 porodica, moramo reći da su porodice poprilično velike, to su roditelji s troje, četvoro i petoro djece. Plan nam je smjestiti 400 lica isto ranjive kategorije,” rekla je Nataša Omerović, koordinator Centra Sedra.

Poboljšanje svih segmenata boravka ove kategorije migranata podrazumijeva rad s djecom i njihovu eventualnu integraciju u obrazovni sistem. Save the children uz podršku UNICEF-a i s Udruženjem žene s Une organizuje kutke za djecu i za majke sa bebama, ipak pitanje pohađanja nastave još je otvoreno iako su kantonalne vlasti zainteresovane za njegovo rješavanje.

Prema riječima Albijane Trnavci, Ministarstvo obrazovanja Unsko sanskog kantona radilo je istraživanja i tom prilikom je utvrđeno da su pomenuta djeca već pohađala određene programe u Srbiji tako da ima djece koja govore i naš jezik.

“Ministarstvo je u svom domenu stavilo na raspolaganje svoj dio kapaciteta koji se odnosi na radnike u obrazovnom sistemu ali smo se ipak opredijelili za način odnosno obrazovni program koji će se izvoditi na lokacijama gdje se nalaze, gdje su smještena migrantska djeca,“ rekla je Trnavci.

Alma Pezerović, koordinatorka programa Save the children u Unsko sanskom kantonu, ističe kako je jedno od temeljnih prava djece pravo na obrazovanje, i da Save the Children to stalno naglašava i pokušava pomoći u tom postupku .

“Save the Children je zajedno s UNICEF-om uradio procjenu obrazovnih potreba i statusa djece izbjeglica i tražitelja azila na području BiH. Trenutno je ta procjena na postupku obrade i analize podataka. Ona će osim samog izvještaja, dakle rezultata obuhvatiti i preporuke smjernice i neke dalje korake koji bi se mogli preduzeti za uključivanje djece u obrazovni sustav odnosno njihovu integraciju i očekujemo da će taj izvještaj biti gotov negdje krajem devetog mjeseca“, kaže Pezerović.

Bez ovih rezultata ne žele da preciziraju konkretnije aktivnosti oko ukljućivanja djece migranata u nastavni proces, ali očigledno je da se radi o još jednoj neminovnoj obavezi koja će se morati ispuniti ukoliko žele da zaštite prava djece.

 

 

1 Komentar na "Djeca migranata žele da se školuju u Bosni i Hercegovini"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend