Region

Dodik i ljubav prema novinarima: Od vrijeđanja i prijetnji do bezuslovne podrške kada ih pretuku

Milorad Dodik

“Napad na novinara je napad na slobodu govora i takvo ponašanje u Republici Srpskoj neće biti tolerisano”, rekao je predsjednik manjeg bh. entiteta.

Podsjećamo, novinar BN TV Vladimir Kovačević pretučen je sinoć u banjalučkom naselju Obilićevo.

Taj napad je izazvao niz osuda iz cijele zemlje, ali je Dodikova došla među prvima. Jednako kao što su i prijetnje novinarima dolazile najbrže iz usta predsjednika Republike Srpske pa priča o Kovačeviću i Dodikovoj zabrinutosti dobija dašak “laktaške ironije”.

Direktne prijetnje registrovane su najmanje dva puta.

Nije potrebno previše dobro pamćenje da bi se došlo do poznate (i snimljene) prijetnje Milorada Dodika direktoru BN TV Vladimiru Trišiću.

“Snimi me, p*** ti materina, pa me pusti u Dnevnik. Je*em ti majku, je l’ ti jasno! Dosad sam te poštovao, mislio sam da treba bit’ korektan. Je*em ti mater, imam dvije godine, je*aću ti majku!”, rekao je dodik Trišiću u novembru 2012. godine.

Dok je obavljao funkciju premijera Republike Srpske 2007. godine, Dodik je prijetio tadašnjem glavnom i odgovornom uredniku informativnog programa FTV-a Bakiru Hadžiomeroviću. Ipak, njegova prijetnja da će “nokautirati” voditelja emisije “60 minuta” nije se obistinila.

Kada je riječ o vrijeđanju medijskih radnika, broj slučajeva je znatno veći, kao i raznolikost vulgarnog rječnika.

Predsjednik RS-a ne bira i jednako omalovažava i blokira rad medija iz Federacije BiH i Republike Srpske, a na meti se ponekad nađe i ekipa iz Srbije. Kao “kazna za neposluh” ekipama se često zabranjuje ulazak u prostorije institucija na čijem je čelu. Dodik tako ograničava rad medija, čime se ponaša kao diktator, ali je čestitka na Međunarodni dan slobode medija uvijek spremna za oglašavanje.

Da Dodikov prezir ka medijima (koje ne može kontrolisati) ne ostaje samo na riječima osjetio je portal Klix.ba kada je policija Republike Srpske pretresla redakciju u centru Sarajeva, a zbog objave snimka na kojem Dodikova premijerka Željka Cvijanović govori o potkupljivanju “dva papka” u Narodnoj skupštini NSRS.

3 Komentara na "Dodik i ljubav prema novinarima: Od vrijeđanja i prijetnji do bezuslovne podrške kada ih pretuku"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend