Region

Dodik: Napravili su mit o Srebrenici, nije bilo genocida

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovio je da u Srebrenici u julu 1995. nije počinjen genocid nad Bošnjacima ocijenivši da je u pitanju “mit poput onoga koji Srbi imaju o Kosovu”.

“Napravili su mit o Srebrenici oko kog se gradi nacionalni identitet Bošnjaka. Kao što Srbi imaju kosovski mit, oni prave srebrenički, jer nema ozbiljnog naroda bez mita”, rekao je Dodik u intervjuu koji je danas objavio banjalučki list “Glas Srpske”.

Povodom poziva iz međunarodne zajednice da se prekine praksa poricanja genocida i da se usvoji zakon o zabrani negiranja genocida, Dodik je rekao da Evropa to traži “zato što nisu sigurni u tu priču”.

“Zašto bi se donosio zakon o tome? Zato što nisu sigurni da činjenicama to mogu da pokriju. Ako je bio genocid, nema razumnog čoveka koji ne bi pristao na tu kvalifikaciju. Sada se pokušava odlukama suda, političkim pritiscima, nametnuti ta kvalifikacija. Kao što su Britanci pokušali da proglase Srbe genocidnim narodom, a Srbi izgubili pola populacije u prošlom vijeku”, rekao je.

Dodik je rekao da se “strašan zločin desio od strane nekih Srba”, ali i dodao da “ni Haški sud, osim kvalifikacije koja se proteže po sistemu već presuđnog djela, nije nikad bio tačan u broju stradalih”.

“I sad nama govore da moramo nešto da priznamo. Eto nećemo”, dodao je.

Inače, ovo nije prvi put da Dodik negira genocid u Srebrenici.

Iako je 2007. godine kao predsjednik Vlade Republike Srpske izjavio je da je genocid u Srebrenici “nesporna pravna činjenica”.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je u više presuda utvrdio da je u Srebenici 1995. godine počinjen genocid nakon što su snage bosanskih Srba zauzele taj grad i pogubile više od 7.000 Bošnjaka.

U Bosni i Hercegovini ne postoji zakon koji sankcionište negiranje genocida i ratnih zločina, iako je inicijativa za njegovo usvajanje pokretana nekoliko puta.

67

avatar
1000
31
36
0
 
55
NemanjaHermes Tris...RusKingkosmicka istina
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kosmicka istina
Gost
kosmicka istina

zbog ovga ce ispastati buduce generacije

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

CDM jednostavno neda da neko drugacije misli i napise nikog ne vredjam u komentarima ali ih u vecini slucajeva banuje

Mima
Gost
Mima

Kakav neotesanko.

Vasilije
Gost
Vasilije

Jedini politicar na Balkanu koji je bukvalno instaliran od strane ministarsva vanjskih poslova USA.

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Napravili su mit o Srebrenici oko kog se gradi nacionalni identitet Bošnjaka. Kao što Srbi imaju kosovski mit, oni prave srebrenički, jer nema ozbiljnog naroda bez mita”, rekao je Dodik–
Toliko stvari za analizu u ove dvije recenice.

mi-ti i crnogor
Gost
mi-ti i crnogor

” kao sto Srbi imaju kosovski mit” ne kaze dodo mi srbi, ahaha, pocelo je pocelo naokolo medju njima, dobro receno”nicija do zore nije gorela” pa nece ako bog da ni njihova

Podgorica
Gost
Podgorica

Tako je Dodik..ziva istina

Wojwoda od neta
Gost
Wojwoda od neta

Najsmjesniji su oni petokolonasi koji koriste izraz “stara Hercegovina” za Mostarski pasaluk, posebno za period prije 1700te..

Hermes Tris...
Gost
Hermes Tris...

Dečko ti si teška neznalica. Ta teritorija je tek poslije ušla u sastav CG.

ND
Gost
ND

Teška tema za ne komentarisati!

Kontraš
Gost
Kontraš

… “mit poput onoga koji Srbi imaju o Kosovu”. Mene je ovo vrh izjave, uz svo poštovanje prema stradalima u Srebrenici. Konačno da neko prizna, a to je ni manje ni više nego Mile Dodik, da srbi žive u iluzijama o Kosovu.

Hermes Tris...
Gost
Hermes Tris...

Kralju glup si. Mitovi definišu jedan narod i to je Dodik dobro rekao. Mit je, jer se mnoge stvari vezane za njega ne mogu pouzdano utvrditi, sem da je Turska vojska bila pet puta brojnija a na kraj boja malo ko je izašao sa njega. To dovoljno govori ko je pobjednik na šta ti maliciozno aludiras.

Bojan_pg
Gost
Bojan_pg

Sve je u magli osim gle tog podatka da su srbi potukli 5 puta brojnije turke u tolikoj mjeri da je malo ko pretekao. Ne znate ni ko je od plemstva tadasnjeg ucestvovao a znate odnos snaga. I gle ponovo cuda, to malo prezivjelih turaka porobi cijelu staru srbiju. Kosovska bitka je bila jedna od, i jedna u nizu bitaka… Više »

Hermes Tris...
Gost
Hermes Tris...

Uh ala si ti glup. Srbi su još sto godina ratovali sa turcima ali je Kosovski boj ponio najvecu zrtvu, dje su oba Cara poginula i većina vojske bar kod Srba. Naravno da se sve to što ti ne znaš zna. Kake genetske promjene jesi dobar ti sa glavom?

Emi
Gost
Emi

Tisina svi. Priznanje ili negiranje bilo cega ni jedan jedini zivot nece vratiti. Sve ostalo je politika. Isto kao danas I tada kad su najveci nevjernici vodili vjerski rat. Svi su isti do jednoga. Svi cemo jednoga dana pred Njim hvala Njemu jedinome. Nema jesam nisan sve se broji. Okrenimo se buducnosti I naucimo bitnu lekciju da se ucinjeno ne… Više »

King
Gost
King

Neće vratiti ni jedan život to je tačno, ali ako se ne prizna onda će možda uzeti nekome život.

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Na sta ste vi sve spremni mozda si i u pravu da ono nije bio genocid.. ono je bila eutanazija, jako ste kreativni kad su egzekucije u pitanju!! ISIL vam nije ni do koljena!!

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Tako je druze Dodik.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ovo ti je istina taman kao što si ti Srbin😁 jer svi znaju da si Hrvat i da ti se prađed zvao Ante Dodig!

Radosav72
Gost
Radosav72

Pretpostavljam da se tvoj zvao Fabio, Benito ili tako nesto.

Wojwoda od neta
Gost
Wojwoda od neta

Sto se ti nadje prozvan? Da nijesi iz B.Luke?

Hm...
Gost
Hm...

Vjerovatno je to bio samo nevjerovatan niz samoubistava.

Crni panter
Gost
Crni panter

Nije bitno sta ce jedan Dodik reci ili bilo ko od nas koji komentarisemo. Istina ostaje istinom priznali je ili ne.

Send this to a friend