Region

Dodik: Republika Srpska neće slaviti 1. mart, BiH je za nas neprijateljska

Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska RS neće slaviti 1. mart – Dan nezavisnosti BiH i da to ne može i neće biti praznik u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

On je novinarima u Banja Luci, gdje je u subotu održan Otvoreni forum Saveza nezavisnih socijaldemokrata SNSD sa udruženjima poljoprivrednika iz RS, rekao kako Ustavni sud BiH odlučuje samo šta je u interesu Sarajeva i Bošnjaka. Dodao je i da Ustavni sud BiH može koliko god puta hoće da donese odluku o tome, ali je on neće provoditi.

“Neka šalju tužioce na mene”, rekao je Dodik, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ustavni sud BiH odbacio je 6. jula 2017. godine apelacije dijela zastupnika Narodne skupštine RS o pitanju ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH i 25. novembra kao Dana državnosti BiH kao neosnovane. Zahtjev za ocjenu ustavnosti obilježavanja 1. marta Danom nezavisnosti i 25. novembra Danom državnosti podnijelo je 30 zastupnika u decembru 2016. godine uz obrazloženje da su Srbi diskriminisani postojećim zakonima i da se ti praznici ne obilježavaju u RS-u.

Zahtjev je podnesen nakon što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim 9. januar kao Dan RS-a.

Dodik je povodom 29 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske rekao da je nezakonito promijenjen od visokog predstavnika i da se mora prilagoditi Ustavu napisanom u Dejtonu, te smatra da ima elemenata za takvo nešto.

U RS se 28. februara obilježava 29 godina od donošenja prvog ustava tog bosanskohercegovačkog entiteta. Dodik je kazao da u SNSD-u, čiji je lider, imaju formiran akt koji se zove Novo rješenje za novi ustav, te da se traga za načinom na koji će biti donesen da bi bio potpuno legitiman, snažan.

Naveo je da je ideja da se sa tim ode pred Narodnu skupšinu i da se u usvoji u formi prijedloga za referendumsko pitanje “da li podržavate taj ustav Republike Srpske”. Taj prijedlog, dodao je, uputiće u ponedjeljak ili u utorak svim političkim partijama i tražiti od njih da se izjasne da li ga prihvataju i da li žele da budu pregovarači, imaju li kakve primjedbe, a ako imaju i potrebu da eksperti s obje strane pokušaju da se usaglase.

On je podsjetio kako je juče u Beogradu učestvovao na tribini “Republika Srpska pred novim izazovima”. Istakao je da pozdravlja svaku vrstu dijaloga, te ocijenio da treba osigurati da se u BiH, Sarajevu i na svakom drugom mjestu održe sastanci ljudi koji različito razmišljaju o Balkanu.

“Jedno je sigurno, da Dejtonski mirovni sporazum, onako kako je napisan, može da sačuva BiH”, smatra Dodik.

Tvrdi da je autonomno pravo Republici Srpskoj godinama oduzimano od visokih predstavnika koje su podržali Evropa i Sjedinjene Američke Države (SAD).

“BiH je za nas neprijateljska. Kada mi spomenete BiH, mislim da neki neprijatelj juriša i hoće da opet nešto oduzme Srpskoj. Zašto je tako neka se pitaju oni koji su sprovodili globalne politike. Nećemo prihvatiti ustav kojim će biti legalizovana kršenja Dejtonskog sporazuma, a učiniću sve da formiramo generaciju poltičara u Srpskoj koja to neće prihvatiti”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je ponovio da je najbolja varijanta da se BiH vrati izvornom Dejtonu, te da u BiH jedino može da bude održiva RS i dodao da je zahtjev za autonomijom legitiman stav srpskog naroda u BiH.

“Srpska ima institucije, teritoriju, stanovništvo i budžet koji je održiv. U nemogućim uslovima smo pokazali da možemo da preživimo kao institucionalna i teritorijalna organizacija. Možete zamisliti kako bi se mogli pokazati uspješnim da nema priče koja se zove BiH”, rekao je Dodik.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
SnjegKing HenryNarcis Zgubidan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Snjeg
Gost
Snjeg

Kakav folirant.A sjedis u predsjednistvu BIH i ne gadi ti se plata koju primas.Uzalud ti sve vi ste samo jedan dio drzave BIH..

King Henry
Gost
King Henry

Veliko zlo ste vi , BIH nezavisna drzava !!! Vi nikad !!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Nema nade za srbadiju kad ovakve ljude stavlja na čelo?

Send this to a friend