Region

Dodik sa Putinom četvrti put od početka agresije na Ukrajinu, ovaj put u Tatarstanu

Foto: Twitter

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik, koji se nalazi na listi sankcija SAD i Velike Britanije, susreo se sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, 21. februara u Republici Tatarstan, koja je u sastavu Ruske Federacije, javlja Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Kako prenosi entitetski javni servis, Dodik je Putinu rekao da RS odbija da se pridruži sankcijama Zapada prema Rusiji i da neće u NATO.

“Potvrđujemo dobre odnose koje RS ima i gaji prema ruskoj državi i prema vama. Oni što mi radimo u sadašnjim okolnostima, odbijamo bilo kakvu mogućnost da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji”, rekao je Dodik.

Agencija Srna prenosi da je Putin izjavio da će Dodikova posjeta biti “od koristi”, te da mu je zahvalan što održava redovne kontakte.

“Predstavnici rukovodstva Republike Srpske redovno nas posjećuju. Sarađujemo sa vama u različitim oblastima. Siguran sam da će i ova vaša posjeta biti od koristi i da ćemo uspjeti da iskoristimo vrijeme da razgovaramo o bilateralnim odnosima u čitavom nizu oblasti”, rekao je Putin.

Na početku sastanka Putin je saopštio da namjerava da razgovara sa Dodikom o bilateralnim odnosima, o situaciji u RS, te je istakao da “Rusija zna da situacija nije jednostavna”.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2022, Sjedinjene Države, Evropska unija, Velika Britanija i njihovi saveznici, uveli su niz sankcija protiv Rusije koje, pored ostalog, ciljaju privredu i finansijski sistem.

Radi se o četvrtom sastanku Dodika sa Putinom od početka ruske invazije na Ukrajinu, te ukupno njihovom desetom razgovoru od 2014. godine.

Dodik i Putin su se posljednji put susreli u maju 2023. godine, kada je Dodik rekao da “Republika Srpska ostaje proruski, antizapadno i antiamerički orijentisana”.

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH, povodom Dodikovog sastanka sa Putinom, za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rečeno da se “BiH obavezala da slijedi sigurnosne i vanjskopolitičke smjernice EU”, kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

“Ovo isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama, kao i lične sastanke sa šefovima tih država”, ističu iz OHR-a.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska jedan je od rijetkih zvaničnika koji se od početka invazije Rusije na Ukrajinu susreće sa ruskim i bjeloruskim zvaničnicima.

U Kazanj, glavni grad Tatarstana, doputovao je nakon dvodnevne posjete Bjelorusiji, gdje se 19. februara susreo sa tamošnjim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, kojeg je sankcionisala Evropska unija 2020. godine zbog izbornih neregularonsti u kojom vlada skoro tri decenije.

U glavnom gradu Tatarstana se održava visokotehnološki i multi-sportski turnir na međunarodnom nivou, pod nazivom “Future Games”, koji okuplja oko dvije hiljade učesnika.

No, proruska retorika i bliskost sa ruskim čelnicima ne pokazuju neku konkretnu korist za RS. Investicije iz 27 zemalja članica EU bloka čine 64 odsto ukupnih stranih investicija u BiH, dok se ruske investicije svode na manje od četiri odsto.

U RS-u, Rusija je peta na listi investitora, iza susjedne Srbije, Italije, Austrije, te Velike Britanije.

Nekoliko velikih projekata, koje je Vlada RS-a pokrenula u ovom entitetu sa ruskim kompanijama i oligarsima, doveli su do višemilionskih gubitaka.

Među njima su neuspješna revitalizacija fabrike glinice Birač u Zvorniku, sa kompanijom ruskog oligarha Vladimira Romanova, neuspjela izgradnja termoelektrane Ugljevik i hidroelektrane “Mrsovo” na rijeci Lim u opštini Rudo, kao i prodaja naftne industrije u ovom entitetu ruskoj državnoj kompaniji Zarubrežnjeft.

Najsnažnije uporište Rusije u BiH je u naftnoj industriji, konkretno, u Optima grupi, najvećoj naftnoj kompaniji u BiH, u vlasništvu “Zarubežnjefta”, ruske državne kompanije, zadužene za poslove sa naftom u inostranstvu.

Send this to a friend