Region

Dodik stranačkoj koleginici nezakonito kupio petosobni stan

Milorad Dodik

Vrhovni sud Republike Srpske nakon skoro dvije decenije oduzeo je vlasništvo nad petosobnim stanom Milici Marković iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, bliskoj stranačkoj saradnici sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji joj je, koristeći svoje pozicije u vlasti, taj stan praktično poklonio, plativši ga “državnim lož uljem”, odnosno novcem iz entitetskog budžeta, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Još jedan u nizu korupcijskih skandala povezanih sa istaknutim političarima u BiH doživio je tako svoj sudski epilog, iako nema naznaka da će bilo ko odgovarati za slučaj zlouptorebe položaja i nezakonitosti u raspolaganju javnim novcem.

Priča koja je započela 2000. godine kada je Marković, tada zastupnica u parlamentu RS koja je kasnije postala i zastupnica u Zastupničkom domu parlamenta BiH, od entitetske vlade tražila da joj kupi stan u Bijeljini.

Čime je taj zahtjev obrazložila nije poznato, ali Dodik je kao premijer RS na njega odgovorio pozitivno.

Cijela operacija sprovedena je tako što je Marković potpisala ugovor “o udruživanju sredstava” radi kupovine stana s privatnom kompanijom Welting iz Bijeljine.

Iako je u ugovoru pisalo kako će stan platiti Marković, ona za to nikada nije dala ništa, a tokom sudskih procesa utvrđeno je da je zapravo entitetska Direkcija za robne rezerve RS-a u dogovoru s bijeljinskom firmom Drina, koja je opet u vlasništvu vlade RS, bila ta koja isplatila 76.700 eura i to u nevjerovatno zamršenoj konstrukciji.

Lož ulje vrijedno 150.000 eura

Drina je zapravo od Direkcije dobila lož ulje vrijedno 150.000 eura koje joj je “donirala” Dodikova vlada. Onda je to lož ulje fiktivno kupio Welting i tako u naturi namirio trošak stana za zastupnicu Marković.

Ona je za to od Weltinga dobila i uredni račun, a tek je u sudskim postupcima utvrđeno da je riječ o lažnoj dokumentaciji i prevari.

„Mi smo radili po instrukcijama onog čije su bile pare“, rekao je za CIN tadašnji direktor Direkcije za robne rezerve Mirko Nožica, potvrdivši kako je upravo Dodik bio taj koji mu je naložio to “muljanje”.

Sam Dodik nikada nije želio da govori javno o tom slučaju, ali tokom jednog od sudskih procesa ipak je potvrdio kako je tražio da se lož uljem plati stan za njegovu stranačku saradnicu.

Vrhovni sud RS u martu je donio pravosnažnu presudu kojom je Marković ostavio bez stana, ali nije isključeno da će ona ipak uživati u tih 125 kvadratnih metara stambenog prostora, nastalih tako što su u jednu cjelinu spojena dva manja stana.

Welting je taj stan sada prosto prepustio vladi RS koju, iako više nije premijer, Dodik potpuno kontroliše.

“To je sad stvar države. Neka sad država da Milici Marković stan. Welting veze nema s tim, ali neće da ga tuže i da ima odgovornost za bilo šta“, poručio je advokat firme Miodrag Stojanović.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
Nije bitnoMilošMarko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nije bitno
Gost
Nije bitno

Samo petosobni? Malo je to. Ne priznajem ništa dok nije makar petnaestosobni vrijednosti šesto triliona konvertibilnih maraka.

Miloš
Gost
Miloš

Nije on nista njoj kupio nego je ukrao od naroda i dao njoj. Tu je velika razlika jer kad se kupuje, koristis svoj novac a on je javni novac koristio

Marko
Gost
Marko

Nije valjda on to uradio, ma mora da je neka greska!

Send this to a friend