Region

Dodik: Ukoliko Kosovo uđe u UN, tražiću stolicu i za RS

Milorad Dodik

Ukoliko dođe do uključivanja Kosova u UN i druge međunarodne institucije, taj isti put zatražiće i Banjaluka, kazao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Skupština Srpske donijela je rezluciju u kojoj se navodi da ćemo, u slučaju uspostavljanja novog međunarodnog principa i prakse u priznavanju prava na samoopredjeljenje, insistirati na utvrđivanju našeg državnog statusa. Taj dokument je i dalje na snazi i od toga nećemo odustati”, rekao je Dodik za Večernje novosti.

On poručuje da stranci uporno primjenjuju duple aršine i upozorava da ne mogu argumentaciju, koju koriste za Kosovo, da isključe u BiH.

“U tom pogledu, rešenje odnosa između Beograda i Prištine na trajnoj osnovi moralo bi da podrazumijeva i rješenje pitanja statusa Srpske”, kazao je Dodik.

Povodom odluke Velike Britanije da se u SB UN ne raspravlja o Kosovu, Dodik naglašava da nije iznenađen, jer, kako navodi, od kada je prisutna na ovim prostorima, još od vremena Otomanske imperije, politika Britanije je antisrpska.

“Mi moramo da se otvoreno borimo za naše pozicije i otvoreno kažemo – Britanci su trajno usmjereni protiv nas”, rekao je predsjednik RS.

Na konstataciju da je Zapad osjetljiv na njegove izjave i inicijative usmjerene na nezavisnost Srpske, Dodik uzvraća da je i on osjetljiv na to što devalviraju srpska nacionalna i državna prava, Dejtonski sporazum.

Na pitanje da li misli da je podjela Kosova jedno od mogućih rješenja, Dodik ističe da je pregovaračka pozicija Srbije danas daleko jača i moćnija zahvaljujući Aleksadru Vučiću i naglašava da vjeruje u ono što predsjednik Vučić i njegov tim rade.

19 Komentara na "Dodik: Ukoliko Kosovo uđe u UN, tražiću stolicu i za RS"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend