Region

Dogovor je zapeo u minut do 12, a onda se umiješala Njemačka

Od dogovora grčkog i makedonskog premijera oko novog imena Makedonije ne bi bilo ništa da se u cijelu priču nijesu umiješale SAD i jedna zemlja EU, piše grčka štampa.

Prvenstvenu ulogu imala je Njemačka, proizlazi iz članka atinskog lista “Katimerini”, koji se poziva na visoke izvore u Atini.

List podsjeća da su pregovori dvojice premijera počeli u januaru u Davosu, a potom su ih preuzeli ministri inostranih poslova Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov koji su i finalizirali tekst sporazuma, ali je nedavno Skoplje, kako tvrdi list u detaljnom noćašnjem članku, neočekivano zatražilo izmenu nekih ključnih, a već dogovorenih formulacija.

Tada su “Amerikanci, kao i Evropljani, koji su djelovali krajnje zabrinuto jer je izgledalo da se sporazum zaglavio u ‘minut do dvanaest’, intervenisali u formi ‘podsticaja za odlučujući korak’ “, piše list.

“Katimerini” tvdi da je, “naravno, bilo američkog pritiska na Skoplje kojem je rečeno da više nema nikakvog smisla odugovlačiti”, dok “grčka strana nije bila pod pritiskom jer je sve svoje uslove iznijela ranije i prihvatila je ‘osnovni kompromis o jeziku i nacionalnosti’ susjeda”, ali “ipak je (američki podsekretar za Evropu i Evroaziju) Ves Mičel bio u stalnom kontaktu s (ministrom) Kociasom”.

Posebno su, nastavlja list, u kontaktima s Kociasom i s premijerom Ciprasom “bili aktivni ambasadori SAD i Njemačke u Atini, Džefri Pajat i Jens Plotner, kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini”.

“Katimerini” piše da je “uloga Njemaca bila i diskretna, ali odlučna”, i da “nikada nijesu skrivali da su zainteresovani za riješavanje problema, tim prije što su mogućnosti za postizanje rješenja bile bolje nego prije – što su rekli i Atini i Skoplju”.

“Berlin je uz to ukazivao Grčkoj da ne može beskonačno koristiti ‘veto’ na približavanje Makedonije EU i NATO, i da ‘problemi s kojima se suočava Evropa, ukazuju da vrijeme nije na strani Grčke da bi nastavila da drži neriješenim problem naziva’ ” Makedonije, piše u članku.

Po diplomatskim izvorima na koje se poziva “Katimerini”, “poruka Atini je bila jasna: ‘Nećemo se miješati dok ne budete smatrali da možemo da pomognemo’ “, dok je, međutim, kancelarka “Angela Merkel pozvala (premijera) Zorana Zaeva u Berlin krajem februara da bi mu prenijela da je proces pristupanja (Makedonije) EU ‘istorijski zadatak’ i da ima njenu punu podršku u pregovorima s Grčkom”.

“Sve vrijeme su kancelarije grčkog premijera i ministra spoljnih poslova bile u direktnom kontaktu s Njemcima, ‘kako bi se osiguralo da poruke koje njemačka strana šalje Zaevu, ne budu kontraproduktivne za pregovore’ “, piše grčki list.

U članku je detaljno iznijeta hornologija pregovora, opisan je nedavni taktički manevar s nazivom “Ilindenska Makedonija”, čiji je cilj bio da se “zagrije klima i ubrza razvoj”, tumači se kako je manevrisao i makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov u Briselu, i navodi se da je Skoplje “odstupalo” i “otezalo”, s čim su bile povezane i demonstracije u Makedoniji, reagovanje VMRO-DPMNE, kao i predsjednika Đorđa Ivanova.

“Katimerini” piše i da grčki ministar Kocias “nije skrivao da ga sve to izuzetno nervira”, te je premijeru Ciprasu predložio “zamrzavanje” sklapanja sporazuma bar do septembra, ali je Cipras odgovorio da sporazum treba zatvoriti sada, jer on “želi da iskoristi prednosti samita EU i NATO, i postignuti zamah, i ukazao da se ne može predvidjeti kakve će okolnosti biti u septembru”.

Send this to a friend