Region

Dojče vele: Zemlje bivše Jugoslavije ne mogu jedna bez druge, evo i zašto

Dok svjedočimo o mnogim i stalnim političkim tenzijama između zemalja bivše Jugoslavije, ekonomija pokazuje upravo suprotno – povezivanje je nužno, piše Dojče vele.

“Dugo smo bili jedno tržište, nemamo jezičkih barijera, imamo iste navike u potrošnji, vrlo sličan mentalitet. Logično je da smo usmjereni jedni na druge i da gradimo čvrste poslovne veze. Proizvode iz regiona i kvalitet koji stoji iza tih proizvoda poznajemo generacijama. Privrednici se manje-više poznaju međusobno”, kaže za DW Mirko Grbešić, jedan od najuspješnijih privrednika u BiH i u zemljama u okruženju.

Prema njegovim riječima, situacija je potpuno drugačija na susjednim tržištima izvan prostora bivše Jugoslavije i govori o tome da privrednici iz regiona tamo “moraju da krenu od nule”.

Zato smatra da su čvrste poslovne veze zemalja u bližem okružju i orijentisanost jednih na druge jedini “logični poslovni pravac”.

Grbešić, koji je vlasnik vodećih kompanija i starih hrvatskia brendova kao što su Saponia i Kandit iz Osijeka, uvjeren je da je privrednicima u interesu zbližavanje tržišta i da bi na tome trebalo da rade i države.

Profesor ekonomije Vjekoslav Domljan, rektor Sarajevo School of Science and Technology, kaže da su zemlje bivše Jugoslavije okrenute jedna drugoj zbog geografske blizine, zajedničke prošlosti i praktično iste valute.

“Imaju euro ili su im valute vezane za euro, pa skoro da imaju monetarnu uniju i sličan južnoslovenski jezik. Takve zemlje, po svakom od ovih osnova, trguju za 42-188 odsto više nego zemlje bez tih sličnosti. Zemlje srednjeg južnoslovenskog jezika, Hrvatska, Srbija, BiH i Crna Gora, znatno su trgovinski naslonjene jedna na drugu, prije svega Crna Gora, a zatim BiH”, kaže Domljan za DW.

Ekonomski analitičar Sašu Đogovića sa Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) iz Beograda takođe smatra da je jačanje privredne saradnje među zemljama u susjedstvu primarno važno.

On ide i korak dalje i iznosi mišljenje da bi te zemlje trebalo da zajednički ekonomski nastupaju na trećim tržištima.

“Takav nastup bi posebno trebalo da bude na području građevinarstva, energetike, ali i vojne industrije, u definisanju jedinstvenih turističkih proizvoda, a vrlo je važno da se radi na sistemu rehabilitacije saobraćajne infrastrukture i izgradnji savremenih puteva i željeznica kako bi se osigurao brži i jeftiniji transport robe i dolazak turista”, kaže Đogović za DW.

Navodi niz mogućnosti i primjera unapređenja ekonomske saradnje, a posebno ističe otvaranje zajedničkih logističkih centara i robnih kuća u kojima bi se predstavljali proizvodi zemalja regiona, što bi snižavalo troškove i povećavalo bolju dostupnost robe na treća, udaljenija tržišta.

“O tome koliko je važno poboljšavati saradnju zemalja regiona govore i najnoviji statistički podaci, prema kojima u Srbiji raste uvoz i iz BiH i iz Hrvatske i samo tako se može računati i na daljnju dinamiku ukupnih privrednih aktivnosti i podizanje nivoa životnog standarda stanovništva”, naglašava Đogović, ističući i potrebu saradnje na kulturnom, naučnom i sportskom polju.

Prema njegovim riječima, za ekonomski napredak u interesu građana i jasniju perspektivu važno je ostavljanje po stani nesuglasica koje postoje u političkim elitama, prevladavanje prošlosti, s fokusom na zajedničkim projektima i jačanju saradnje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nije bitno
Gost
Nije bitno

Možemo, možemo, bez Srbije svakako, a svi u NATO. Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Slovenija. Ne da možemo nego i moramo, jer je ta “zemlja” i dan danas u ratu sa bivšom SFRJ. Samo NATO kači mnogo jako, pa se džaba koprcaju. Koja crna saradnja sa Srbijom. Mi smo vojni saveznici sa Hrvatskom, Slovenijom i Makedonijom, a isto i sa… Više »

Eho
Gost
Eho

Kosovo je Srbija.

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Zabolje nas za probleme susjedne neprijateljske države, baš.

Vukasin
Gost
Vukasin

I ko treba da ih povezuje, ljudi i partije koje su srusile sfrj. Prvi su srusili trziste. Sheca li se ko ko je poceo sa zabranom Slivenacke robe. A sada ni puj pike ne vazi. Idemo nanovo

Zivko89
Gost
Zivko89

Mala-velika Srbija stiže ljudi. Srećno nam bilo.

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Ma kakvi. Nema ništa regionalno mimo ABA, i još nekih liga. Niti će ikad biti. Hvala Bogu.

Car
Gost
Car

Samo Srbija, Nikad više tamnica Srpskog naroda YU.

Simo
Gost
Simo

Sad ste se sjetili sto niste mislili 90g o tome no nikad nije kasno.

Артур
Gost
Артур

Никада више 1918.

PosmatracMne
Gost
PosmatracMne

Lako cemo za to, no da nas oce primit u EU.

Fileopg
Gost
Fileopg

Od kada je Dalmacija u BH….

Send this to a friend