Region

Đoković: Ograđujem se od pozicije i opozicije, kvalitet vazduha zabrinjava

Novak Đoković

Srpski teniser Novak Đoković poslije bure koju je izazvala njegova objava na Instagramu u kojima uz fotografiju ekološkog protesta šalje i ličnu poruku vezanu za zdravlje, danas je objavio novi post u kojem navodi da želi da se ogradi i od “pozicije” i od “opozicije”, uz poruku da je kvalitet vazduha u Beogradu i cijeloj Srbiji već decenijama unazad zabrinjavajuće loš. On je dodao i da je kvalitet vode i hrane takođe upitan.

“S obzirom na aktuelne građanske proteste širom Srbije koji ukazuju na neophodnost ozbiljnog i konkretnog pristupa u vezi sa važnim ekološkim pitanjima, odlučio sam da se javno obratim, uvjeren u ogroman značaj ovih tema za sve nas.

Svjestan sam da postoje i drugi zahtjevi koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju. Želim da se ogradim od „pozicije“ i „opozicije“, političkih struja bilo koje vrste. Uvijek sam se trudio da budem APOLITIČAN. Smeta mi što čovjek ne može da istakne svoj lični stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje kao što su vazduh, voda i hrana, a da ne bude obilježen kao ljevičar, desničar, opozicionar, demokrata, naprednjak, socijalista itd…

Uprkos tome, lično biram da izađem u javnost i kažem šta mislim za određene teme za koje smatram da su veoma važne. Nisam se ustručavao u prošlosti da zauzmem stav i borim se za tenisere i sportiste kojima je neophodan glas i pomoć od nekih „zvučnijih“ imena u našem sportu.

Iako mi se to često „obilo o glavu“, u kontekstu medija i osude/kritike koju sam nepavedno dobijao i nastavljam da dobijam i dalje neću odustati da se borim za pravdu i istinu. Zahvalan sam što imam svijest o tome i trudim se da se pridržavam pravih životnih vrijednosti i načela, za koja smatram da su osnova života svakog pojedinca i zdravog društva. Čujem komentare – ‘Što se jedan sportista mješa tamo gdje mu nije mjesto?’, ali ja sam čovjek prije nego što sam sportista ili bilo šta drugo, kao svako drugi.

U profesionalnom tenisu, da bi dostigao vrhunski nivo rezultata i ostao na tom nivou više godina neophodno je voditi računa o zdravlju u svakom smislu. Sve što se dešava u životu sportiste – hrana, odmor, trening, vazduh, voda, oporavak, način razmišljanja, emotivno stanje, karakterne osobine, utiču direktno na konačan sportski rezultat. Kroz sopstveno iskustvo uviđam koliko je svijest o sebi i holistički pristup zdravlju doprinio na dugovječnost moje karijere i rezultate koje bilježim.

Više od svega, ta svijesta uticala je na pozitivne promjene u mom životu i načinu na koji živim i kako se osjećam u svom tijelu. S obzirom na dosadašnje lično iskustvo koje imam i određeno znanje u oblasti zdravlja koje sam stekao kroz karijeru i život, osjećam da imam pravo da podjelim svoje mišljenje o ovoj temi sa ljudima.

Kvalitet vazduha u Beogradu, a i širom Srbije je zabrinjavajuće loš već decenijama unazad. Kvalitet vode i hrane je isto upitan. To su osnovni elemetni za zdravlje čovjeka i ekosistema. Ako radimo na tome da u nama vlada optimalno stanje zdravlja i zdrava sredina, onda će se transformisati i naš život na bolje. Kada bi iskoristili energiju koju trošimo na sport, politiku, društvo, muziku i ostale stvari, u zdravlje – gdje bi nam bio kraj“.

Podsjećamo, već dvije subote zaredom, građani su blokirali saobraćajnice i puteve širom Srbije nakon što ih je nekoliko ekoloških organizacija pozvalo da na taj način izraze porotest zbog Rio Tinta i Zakona o referendumu i eksproprijaciji.

18

avatar
1000
13
5
0
 
16
JesenVODJAAnakončarDaco
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jesen
Gost
Jesen

Losa tije hrana u srbiju a punis avijon srbijanake hrane kad ides za monako utovaris ga dobro

Ana
Gost
Ana

Seljačka prazna glava sa puno para…. Ima li šta gore?

Daco
Gost
Daco

Ti si dao pomoci Crnoj Gori u dobar pandemije.

Mina
Gost
Mina

Budi malo hrabar,i raci ono sto mislis i Vucicu.Nije da nisi gledao film ,Psiho.

Ultraviolet
Gost
Ultraviolet

Batali se politika, kao otac ti, imas milijarde i to neka ti je “najveći problem”!

dpero
Gost
dpero

Udaraj tu lopticu dok jos možeš,batali se politike čitaj neku dobru knjigu intelektualac!

Hogar
Gost
Hogar

Ok je to,ekologija itd ali zašto nije imao razumijevanja za Crnu Goru?Kod nas su popovi zagadili vazduh a on je tu vrstu zagađenja podržao.

Alienware
Gost
Alienware

Nole, sjedi u Monaku i ne brini se za Srbiju i CG, izabrao si dje ces da zivis i pssssttt!

eko
Gost
eko

Kvalitet vazduha opane,đe se ti pojaviš.

VODJA
Gost
VODJA

Bravo Djokovicu!!! E sad možete misliti kako je normalnim ljudima koji imaju svoj stav da žive u ovim poltronskim društvima na Balkanu, kad svjetski čovjek broj 1 svih vremena u svojoj profesiji a bogami vrlo visoko rangiran i po cojstvu i junaštvu mora da se pazi svoga ličnog stava koji ne odgovara primitivcima.

Hogar
Gost
Hogar

“Vrlo visoko rangiran po čojstvu i junaštvu” 🤣🤣🤣

končar
Gost
končar

Tvoj komentar je upravo dokaz ovog o čemu pišeš.

VODJA
Gost
VODJA

Mora da vas je zaboljelo ovo na p “primitivci” ” poltroni” itd. Pai to je ljudski nazivati stvari pravim imenima.

Milan
Gost
Milan

Kukavica.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Eto koliko bi ti lakše bilo da si ostao Crnogorac, svoj na svome, čist vazduh, voda svježa…

Posmatra
Gost
Posmatra

Imao je drugacije ciljeve i dostigao ih je.. Malo li je?

Friz
Gost
Friz

Hahahahahahahahahahahaahahhahahahahahh, rekao mu tata Srđan da se malo zaletio, pa se sad pere.

Nino🇲🇪
Gost
Nino🇲🇪

Prije ce biti zena da mu je rekla,mslo je foliranata ko ovaj sto je,becic je mala maca za njega !!!!

Send this to a friend