Region

Domišljati Slovenci: Uz strane tablice zaobilaze porez

Ilustracija, foto: Pixabay

Na slovenačkim putevima sve više je luksuznih vozila sa slovačkim registracijama.

Na primjer, Porše kajen turbo u Sloveniji, sa svim porezima (PDV i DMV), košta približno 250.000 eura, dok je u Slovačkoj takav automobil moguće kupiti za oko 173.000, sa plaćenim PDV-om.

Kako je do toga došlo kada Slovačka ima skoro za trećinu manji BDP-a po stanovniku od Slovenije pita se Finance, a prenosi Poslovni dnevnik.

Odgovor je da su imućniji Slovenci pronašli način da zaobiđu porez na motorna vozila i da sportske automobile dovedu “na put” i za 100.000 eura manje nego u Sloveniji.

“Slovenački poreski obveznici najprije otvaraju kompaniju u Slovačkoj. Prema tamošnjim pravilima, odbija im se ulazni PDV od kupovine vozila bez obzira na to je li to osnovno sredstvo ključno za ostvarivanje prihoda. Za to odbijanje nije potrebno imati registrovanu djelatnost i obavljati je na osnovu takve imovine, kao što bi bila npr. taksi usluga. Naravno, kompanija mora biti aktivna, pokrivati ulazni PDV prihodima i platiti ga”, objašnjava jedan slovenački poreski savjetnik.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ranko
Gost
ranko

Odoh u Slovačku:)

bodulski borej
Gost
bodulski borej

dakle, za one koji su se mozebitno pogubili u ovoj zavrzlami i u sucini bezsmislici. naime, pdv mora biti placen u jednoj od drzava EU-a, to je konacno neizbjeznost. mozete samo birati gdje ga zelite platiti. drugo, za sve ovo navedeno u clanku morate imati prijavljeno boraviste u slovackoj, a ne sloveniji. u konacnici, taj auto vas moze kostati i… Više »

Send this to a friend