Region

Donijeta odluka u Hrvatskoj: Koliko će trajati vojni rok i kako će izgledati

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Za obučavanje mladih regruta u sklopu novog obaveznog vojnog roka koji namerava uvesti vlada HDZ-a i Andreja Plenkovića odabrana su četiri velika obučna centra – kasarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru, a za još dva rade se procene. Regrute obučavaće 650 vojnih instruktora, piše Jutarnji list.

Ministarstvo obrane i Glavni štab Oružanih snaga odabrali su model vojnog obučavanja mladih Hrvata.

Ni dva mjeseca nisu prošla od dana kada je premijer Plenković na pitanje o uvođenju obveznog vojnog roka rekao da to ne dolazi u obzir, do predloga Glavnog štaba da se, kako saznaje Jutarnji list, uvede tromjesečno obvezno Temeljno vojno osposobljavanje.

To je službeni naziv iako će ga kolokvijalno gotovo svi zvati obvezni vojni rok. Prema riječima sagovornika Jutarnjeg lista, vojno osposobljavanje bilo bi obvezno za sve mladiće kada napune 18 godina, a žene bi mogle učestvovati dobrovoljno

Za sada je samo riječ o predlogu MORH-a i Glavnog štaba koji tek trebaju usvojiti vlada i Hrvatski sabor.

Kako se saznaje, u vojnim krugovima smatraju da su tri mjeseca sasvim dovoljna za vojnu obuku tokom koje bi naglasak bio na fizičkoj pripremi polaznika, kao i svladavanju temeljenih vojnih vještina.

Po završetku regrut bi trebao da bude obučen za strijelca, odnosno proći osnove baratanja osobnim pješačkim naoružanjem, kao i da bude fizički pripremljen. Prema procjenama, godišnje bi na raspolaganju trebalo biti oko 17.000 mladića, a očekuje se da bi barem njih 15.000 moglo završiti vojno osposobljavanje, dok bi preostali dio završio na civilnom služenju vojnog roka zbog prigovora savjesti ili bi bili proglašeni zdravstveno nesposobnim za vojnu službu.

Sagovornici Jutarnjeg tvrde da tromjesečna vojna obuka neće uticati na redovno pohađanje fakultetske nastave.

Podsjeća se da je vojni rok suspendovan 2008. godine, a očekuje se da će se vratiti iduće godine.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
VasojevkaZana
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vasojevka
Gost
Vasojevka

Šta je gospodo, ostali ste bez komentara?

Zana
Gost
Zana

I kod nas bi trebalo bar 3 mjeseca-da se ova djeca nauce disciplini i redu.

Send this to a friend