Region

Drvar, grad heroj iz kojeg je Tito upravljao partizanima

Drvar je gradić na zapadu Bosne i Hercegovine, smješten u kotlini, dok je sa svih strana okružen visokim planinama. Sa svojom čistom i hladnom vodom Unac je najznačajnija rijeka koja protječe kroz Drvar. Grad je ostao poznat kao simbol antifašističkog otpora u Drugom svjetskom ratu, kao mjesto u kojem se nalazi čuvena Titova pećina. Nadaleko je poznata neuspješna njemačka operacija „Konjićev skok“, čiji je glavni cilj bio zarobljavanje Tita. Iako Drvar ima mnogo manje turista nego u vrijeme Jugoslavije, jedini grad heroj u BiH ima mnogo toga ponuditi.

 Propala akcija

Na samom ulasku u drvarsku kotlinu iz pravca Bosanskog Petrovca nalazi se Spomen-kompleks „25. maj“, jedna od najposjećenijih turističkih destinacija bivše Jugoslavije. Prilikom kupovine karte za obilazak kompleksa, repoter Avaza naišao je na prijatno iznenađenje. Udruženje žena „Titova pećina – Drvar“ osiguralo je turistima u sklopu ulaznice degustaciju proizvoda od čuvene drvarske drenjine poput soka, rakije, likera, pekmeza…

Područje Drvara poznato je po proizvodima od drenjina i iz ranijih vremena, a svake godine u oktobru održava se upravo na platou Spomen-kompleksa „25. maj“ privredno-kulturna manifestacija „Dani drvarske drenjine“ ili popularno Drenjijada.

Dren je imun na mnoge bolesti, za razliku od drugih voćki, pa je stoga proizašla narodna „zdrav kao dren“.

Prvi istorijski eksponat koji se nalazi na početku kompleksa je stari partizanski tenk s kojeg je heroina Mika Bosnić skinula nabačeno njemačko ćebe koje je trebalo da omogući  vidik posadi tenka. Šesnaestogodišnja hrabra djevojčica nakon toga je stradala, ali je njen herojski čin ostao zauvijek upamćen. Scena je ovjekovječena u filmu Fadila Hadžića „Desant na Drvar“ iz 1963. godine.

U sastavu kompleksa još se mogu vidjeti istorijski i etnografski muzej, zgrada u kojoj je formirana OZNA i, naravno, pećina kao jedan od najvećih simbola partizanske borbe.

Usječena u brdo Gradina, u blizini rijeke Unac i na svega nekoliko stotina metara od centra grada, pećina predstavlja glavnu turističku atrakciju Drvara. Do nje se ide autentičnom stazom, koračajući s kamena na kamen, pridržavajući se čvrsto za metalnu ogradu.

Upravo se tu u pećini zatekao Tito u vrijeme napada. Sjećajući se tog jutra, danas osamdesetogodišnja Draginja Vucelja priča:

“Prvo su krenuli njemački avioni, koji su kružili dosta iznad pećine, možda su primijetili barake. Mi smo se krili na Lunjevači, nismo imali vode pa smo koristili snijeg. Tada mi je jedna sestra umrla od temperature”, prisjeća se ona.


Tog 25. maja 1944. godine poznata njemačka operacija „Konjićev skok“ ipak je doživjela neuspjeh. Iako je slobodna zona Drvara okupirana, nije izvršen glavni cilj – hvatanje Tita. On je uspio da se povuče iz Drvara i s Kupreškog polja avionom odletjeti na Vis.

Zarobili su samo njegovu uniformu. Zbog hrabrog držanja Drvarčana, Tito je grad odlikovao Ordenom narodnog heroja, a od 1981. grad je nosio naziv Titov Drvar.

Zanimljivo je da je proljeća 1944. u Drvaru, kao član misije Velike Britanije, boravio Randolf Čerčil, sin britanskog premijera Vinstona Čerčila. Stariji Drvarčani kažu da je bio veoma omiljen, posebno kod djece.

Bastasi su malo selo koje pripada Drvaru. Udaljeni su oko pet kilometara od centra grada. Pored bistre rječice Bastašice, njenog izvora i nekoliko manjih vodopada, tu se nalazi još jedna pećina u kojoj je boravio Tito. Pećina u Bastasima, u kojoj je mjesecima boravio Vrhovni štab partizanske vojske s Titom na čelu, skoro da je nepoznata u javnosti, iako je mjesto gdje su se donosile važne odluke.

Motel „Bastašica“ bio je destinacija koju su voljeli i privatno posjećivali najznačajniji ljudi Jugoslavije. Dolazili su tu Hamdija Pozderac, Edvard Kardelj i nekadašnji šef Udbe Aleksandar Ranković.

 Miran odmor

Odmah u blizini pećine i motela nalazi se izvor Bastašice. Rječica je kratkog toka, bistra i prozirna s nekoliko manjih vodopada. Smjenjuju se spori i brzi tok, a tu su odmah pored klupice i stolovi koji gostima služe za odmor. U razgovoru s ekologom Milanom Šobatom ekipa Avaza saznaje da turisti koji dođu ovdje kažu da nigdje drugo mirniji odmor nisu imali. Sve je puno čistog vazduha, lijepe prirode, a izvor Bastašice predmet je interesovanja  brojnih ronilaca, navodi on. Dolazili su ronioci iz Francuske istraživati područje, ispod je kompleks podvodnih pećina i o svemu postoje snimci.

Na teritoriji opštine Drvar nalazi se i vještačko jezero Prakaj, pogodno za ribolov, kupanje i savršen odmor u prirodi.

Ranije su dolazili turisti iz stranih zemalja, a kako je raspadom Jugoslavije smanjen broj turističkih posjeta Titovoj pećini, i jezero je, nažalost, osjetilo posljedice.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend