Region

Državljani BiH koji su se borili za ID žele da se vrate, vlasti im ne dozvoljavaju

Ilustracija

Državljanima Bosne i Hercegovine koji su se borili u redovima islamističkih terorističkih organizacija u Siriji i Iraku blokiran je povratak.
U BiH još nije uspostavljeno operativno tijelo koje bi taj proces koordinisalo i nadziralo, prenosi Index.hr.

Blokiran je povratak i članovima njihovih porodica.

Američke vlasti koje su u februaru od BiH zatražile da preuzme svoje državljane zarobljene u borbama protiv snaga tzv. Islamske države (ID) ne žele dopustiti repatrijaciju tih osoba sve dok se u BiH ne uspostavi operativno tijelo koje bi potencijalne povratnike provjeravalo, kako bi se utvrdio njihov tačan identitet i veze s BiH.

U tom bi tijelu trebalo bi da budu predstavnici ministarstava spoljnih poslova i sigurnosti, Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a prije nekoliko dana propao je i posljednji pokušaj da se usaglasi tekst odluke kojom bi se definisala nadležnost pojedinih institucija zaduženih za provjere, organizovanja povratka i preuzimanje državljana BiH koji su sada u nekim od zarobljeničkih kampova u Siriji ili Iraku.

Na povratak čeka 58 žena i 200 djece.

Članovi porodica zarobljenih bivših pripadnika terorističkih organizacija, većinom supruge i djeca, vrše snažan pritisak na vlasti u BiH i traže da se ubrza njihov povratak.

Do sada je u zemlju vraćen samo Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše koji je sada u zeničkom zatvoru, optužen je za terorizam i čeka suđenje.

Sigurnosne agencije u BiH barataju podatkom da je od 40 hiljada boraca iz 110 zemalja koji su se pridružili Iskamskoj državi od 2012. u Siriji i Iraku, iz Bosne i Hercegovine otišlo 260 ljudi, od čega je bilo 180 muškaraca. Uglavnom su tamo odlazili preko Turske.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
AskoPrinc od KonikaPrimorje.
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Asko
Gost
Asko

Neka ih tamo đe su, lijepo im je.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Možete u drugu islamsku zemlju u regiji, naprimer Kosovo.

Primorje.
Gost
Primorje.

Bili na ‘praksu’ . Ee jada.
Ljudi moji, borimo se za bolji standard. Dosta se pucalo i ginulo .

Send this to a friend