Region

Dubrovnik ograničio broj kruzera, dnevno će uplovljavati samo dva

Foto: Boka News

Dubrovnik je dobio “bitku” s kruzerima, a već od iduće godine u najpoželjniju kruzersku destinaciju ne samo u Hrvatskoj nego na Mediteranu dnevno će uplovljavati samo dva kruzera koji će u grad dovesti najviše 5.000 turista.

“Ugovori s kruzerskim kompanijama potpisani su za iduću godinu tako da ćemo kroz cijelu sedmicu od ponedjeljka do nedjelje, imati najviše dva kruzera dnevno. Nekad će biti samo jedan, nekada će dva stići istovremeno ili jedan ujutro, a drugi poslijepodne. Tome smo težili, a sada smo i ostvarili”, zadovoljan je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koji dodaje da još preostaje rješavanje saobraćajnih gužvi za koje je, uvjeren je, kriva liberalizacija taksi tržišta zbog koje je u Dubrovniku ove sezone radilo više od hiljadu taksista.

Naime, nakon što je dubrovački gradonačelnik Mato Franković prošle godine krenuo u razgovore s najvećim kruzerskim kompanijama svijeta, okupljenim u udruženju CLIA, problem velikih gužvi zbog istovremenog uplovljavanja i do sedam kruzera s kojih bi u obilazak grada odjednom krenulo i po 10 hiljada putnika, počeo se rješavati. Boljim rasporedom uplovljavanja putničkih brodova već je ove sezone ublažen problem zbog kojeg je Dubrovnik u nekoliko navrata dospio na naslovnice vodećih svjetskih medija kao nepoželjna destinacija zbog neizdrživih gužvi, piše Jutarnji list.

Koliki je problem veliki broj putnika s kruzera napravio Dubrovniku, dovoljno govori činjenica da se našao na “tapetu” UNESCO-a u kojem su razmišljali da ga proglase ugroženom kulturnom baštinom. UNESCO-ovi stručnjaci izračunali su da u istorijskom gradu istovremeno može biti najviše osam hiljada turista, no gradska uprava je odlučila da tu brojku čak i prepolovi.

“Ključ uspjeha svake destinacije je upravljanje, a mi smo to napravili ostvarivši kontakt s vodećom svjetskom grupacijom CLIA, koja okuplja sve ključne svjetske organizatore kružnih putovanja. Dogovorili smo bolji raspored dolaska i odlaska brodova s kružnih putovanja čime smo značajno rasteretili grad i više nema negativnih slika u medijima sa zakrčenim ulazima i blokiranim Stradunom”, kaže Franković.

Dodaje kako Dubrovnik može primiti i više gostiju s kruzera, no da moraju biti pravilno raspoređeni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
novljanin
Gost
novljanin

eto ih u zeleniku su vec testirali za sledecu godinu, tako da ce i Herceg Novi zakacit po koji

naravno
Gost
naravno

taman za 50god. ce I Kotor to uraditi, upravo onoliko koliko je Dubrovnik ispred…

Kotor
Gost
Kotor

E blago Kotoru.Ovi nasi nista odbit nece

dali
Gost
dali

Kod nas ih šaljite mi nemamo problema sa gužvama

Animus
Gost
Animus

Ne vala, ja se iselih iz Kotora zbog toga 🙂

Send this to a friend