Region

Dva čarter leta: Iz zemalja EU danas vraćena 104 državljanina Albanije

Iz država Evropske unije u Tiranu su danas vraćena 104 državljanina Albanije, koji su pekršili pravila boravka u zemljama EU ili su tražili azil.

Prema izvještaju državne policije, još jedna operacija dobrovoljnog vraćanja građana koji su zatražili azil ili prekršila pravila boravka u šengenskom prostoru završena je u saradnji sa Francuskom, Belgijom i Nemačkom, prenela je ATA.

Danas popodne, 104 albanska državljanina vraćena su u domovinu sa dva čarter leta iz Francuske i Njemačke, u okviru zajedničkog evropskog projekata koji su realizovale Francuska, Belgija i Njemačka, u saradnji sa FRONTEKS-om i uz podršku albanske pratnje.

Od ukupnog broj albanskih državljana, iz Francuske je vraćeno 15, iz Belgije pet i iz Njemačke 84.

Operacija repatrijacije biće nastavljena narednih sedmica, pa je Državna policija još jednom apelovala na sve albanske državljane koji putuju u zemlje EU, da poštuju pravila kretanja u šengenskom prostoru i da ne pokušavaju da zatraže azil, jer su šanse da to i ostvare ravne nuli.

Na graničnim prelazima granična policija nastaviće da primjenjuje dodatne mjere preduzete za sprječavanje traženja azila, prateći strogu kontrolu u pogledu verifikacije dokumentacije i podobnosti za putovanje u zemlje EU, kao i kontrole.

Send this to a friend