Region

DW: Vučićeva posjeta Kosovu samo novi čin tužne predstave

Aleksandar Vučić

Posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu bila je samo još jedan čin tužne predstave, a izgleda da će teatar potrajati, ocijenila je urednica Evropskog odjeljenja Dojče velea (DW) Adelhajd Falke.

<<<Vučić: Ne pada mi na pamet da priznam Kosovo, nismo ni blizu rješenja<<<

U tekstu o Vučićevoj posjeti Kosovu i posljednjoj rundi dijaloga u Briselu, Falke je navela da “nedjeljama skoro da nije bilo druge teme na Balkanu” a da je “vrhunac te inscenacije-na koju je pala i međunarodna javnost-trebalo da bude obraćanje predsjednika Srbije mještanima Kosovske Mitrovice”.

“Najavljivan je istorijski govor, spekulisalo se da će tu biti naznačen pravac u kojem će se stvari odvijati, naime u pravcu pomirenja, normalizacije i mirnog suživota, ali od toga nije bilo ništa”, ocjenjuje autorka i dodaje da je “nakon sedmica političke nade došao vikend hladnog otrežnjenja”.

“Dugo planirani nastavak dijaloga dvojice predsjednika propao je u petak, a istorijski govor u Mitrovici bio je ponavljanje starih pozicija. Umjesto novog pravca, Vučić je nastavio starim, uz velike riječi: ništa od priznanja Kosova, ništa od korekcije granica”, dodaje se u tekstu.

Pitajući “šta se zbilo pa se naduvana očekivanja u dil dvojice predsjednika raspršuju kao mjehur od sapunice” i “da li se išta desilo iza kulisa ili je sve od početka bilo novi akt uobičajenog balkanskog teatra”, urednica DW navodi da je “istina da je kosovski predsjednik, za razliku od beogradskog kolege, na unutrašnjem planu pod enormnim pritiskom” jer mu “i vlada i opozicija stavljaju klipove u točkove”.

Jasno je i da između Kosova i Srbije ima osjetljivih tema koje valja razjasniti kako bi rješenje bilo moguće. Kosovo hoće prije svega jedno: priznanje, to jest sklanjanje srpske blokade na putu u UN. Srbija sa druge strane želi da riješi stvar čuvajući obraz kako bi napredovala ka EU. To je svima jasno.

Ali između je niz koraka. Šta je sa pravima manjina? Zaštitom crkava i kulturnih spomenika? Korišćenjem prirodnih resursa na sjeveru Kosova? Ta lista može da se nastavi u nedogled, dodaje se u tekstu.

Ali, navodi se, kako to da dvojica predsjednika prvi put teže konkretnom rješenju a onda na prvoj krivini izlijeću sa puta kompromisa, potpuno suprotno premijerima Grčke i Makedonije koji su pokazali da je moguće proći i kroz oštrije krivine.

Uz ocjenu da stanovništvo ne može biti pripremljeno na rješenje ako njihovi lideri nisu spremni da zajednički brane zajednički koncept ili da makar vuku na istu stranu autorka ocjenjuje da je “tužnoj predstavi samo je dodat još jedan čin koji ide preko leđa običnih ljudi, podstiče emocije i strahove”.

Podsjećajuči da su u nedjelju na Kosovu napadani novinari iz Srbije, autorka piše da bi “umjesto raspirivanja, klimu etniziranog straha i nasilja trebalo razvijati” ali su, kako se dodaje, “za to potrebni lideri koji su odlučni u odbrani demokratije, a ne u rabljenju nacionalističke retorike koja produbljuje stare rovove”.

Ostaje nada u intenzivno evropsko posredovanje oko kojeg se trudi Federika Mogerini. Ulazi se u cajtnot, na proljeće su evropski izbori pa se ne da ni prognozirati šta će biti poslije. Uz to već dugo gasne nekada blještava privlačnost EU kojom bi se mogao isposlovati kompromis.

Pitanje je da li su akteri potpuno digli ruke od koncepta prema kojem je rešenje neophodno što prije.

Vučić je u Mitrovici ponovo govorio ne o mjesecima, već o godinama i decenijama. Bez političara iz Beograda i Prištine-pogotovo bez Vučića koji u Srbiji ima svu vlast-neće biti napretka. Možemo se pripremiti za još drame, jer hepi end ove predstave još nije na vidiku, a niko ne zna koliko činova ima do kraja, ocjenjuje DW.

7 Komentara na "DW: Vučićeva posjeta Kosovu samo novi čin tužne predstave"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend